Efendimize Salavatın Önemi

37 0 0
                                    

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a, salât ve selam onun Resulûne, aline, ashabına ve kıyamet gününe kadar ona ihsanla tabi olanların üzerlerine olsun. Amin.

Salavat-ı Şerif: Allahumme salli alâ seyyidina muhammedin ve alâ alî seyyidina muhammed.

Salavat, belirli vakitlerde Kur'an'da emredildiği şekilde ve H.z Muhammedin (s.a.v) in tarif ettiği şekilde yapılan ibadettir.

Ayet-i kerimede Rabbimiz "Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber'e salât ediyorlar. Ey İman edenler! sizde ona salât edin, selâm edin." buyuruyor. Yani öncelikle Rabbimiz bize Peygamberimize (s.a.v) salavat getirmemizi emrediyor. Bu ayeti kerimeyle efendimize salât ve selâmlarımızı sunmak farzdır. Her müslüman için yerine getirilmesi gerekli bir görevdir. Efendimiz buyuruyor: "kim bana tek bir defa salât u selam getirirse, Allah da ona on defa salât eder." Allah'ın salât etmesi rahmet, meleklerin ki dua, müminlerin ki ise onun şefaatini taleptir. Duanın başında ve sonunda da salavât getirilmelidir. Hz. Ömer buyuruyor: "Öğrendiğime göre dua , yerle gök arasında bir yerde asılı kalır, Peygamber Efendimiz (s.a.v) 'e salât-ü selâm getirmedikçe onun hiçbir cümlesi göğe yükselmez."

Efendimize salâvat getirmenin faziletleri;

Efendimiz buyuruyor: "Üzerime salâvat-ı Şerif getiren kimseleri melekler rahmetle anar, meleklerin rahmetle andıkları kimseyi Allah (c.c) affeder. Allah'ın affettiği kimse için bütün varlıklar rahmet okurlar."

Diğer hadis-i şeriflerinde Efendimiz (s.a.v) : "Şefaatime en layık olan, bana en çok salâvat okuyandır."

"Kıyamette bana en yakın olan bana en çok salavât okuyandır."

"Cuma günü ve gecesi çok salavât getirene şefaat ederim." buyuruyor.

Namazda ettehiyyatüden sonra okuduğumuz salli barikler de salavâttır. Salavâtı Şerif okumanın fazileti büyüktür.

Salavât kısaca: Allahümme salli alâ muhammed ve alâ alî muhammed demektir. Peygamber Efendimizin ismi anılınca aleyhissalâtü vesselâm veya sallallâhü aleyhi ve sellem demekle de efendimize dua edilmiş, salavât getirilmiş olur. İsmi anıldığın da üzerine salavât getirmek her müslümanın üzerine farzdır. Efendimizin ismini söyleyince, işitince, yazarken ve okurken ona salavât getirmek hürmete ve sevap kazanmaya vesile olur.

Efendimiz buyuruyor: "Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salavât okuyandır"

Çokça salavât getirelim. efendimizin (s.a.v) şefaatine layık olanlardan oluruz inşaAllah.

Allahümme sallî alâ seyyidina muhammedin ve alâ alî seyyidina muhammed.

Selâmunaleykum kardeşlerim.

PINAR EROĞLU

Gençler YazıyorWhere stories live. Discover now