Risale-i Nur okuyorum ama anlamıyorum?

70 5 0
                                    

Allah'ın selamı üzerinize olsun.

Bugün ki konumuz Risale-i Nur okuyan ama onları anlamadığını iddia eden kardeşlerimiz ile birer hasbihalimiz, dertleşmemizdir.

Hiç bilmeyen, duydum ama okumadım diyen kardeşlerime de şiddet ile tavsiye ettiğim kıymetli İslami eserlerdir.

Dediğim gibi bugün ki konumuz;

"Risale-i Nurları okuyorum ama anlamıyorum?" diyenlere ithafen yazıyorum. Rabbim inşallah anlamayı ve İMAN gözlüğü ile hadiselere bakmayı hepimize nasip eylesin.

Öncelik ile canım kardeşim . Üstadımın da dediği gibi sana demek isterim ki;

" Herkes her risalenin her meselesini anlamasına muhtaç değil. Ne kadar anlarsa kâfidir. /Barla Lahikası Sayfa 187" yani anlaşıldığı üzere her meseleyi anlayacaksın diye bir iddia yok. Bunu bir misal ile canlandırmak gerekirse;

İki kişinin bir meyve bahçesine girdiğini hayal edelim. İkisi de meyve yemek istiyor, birisi bir çuval toplamış. Diğer kardeş ise 3 tane meyve zar zor alabilmiş.

Şimdi az alan kardeş kalkıp ben hiç meyve toplamadım diyebilir mi? Diyemez. Çünkü ona cevaben deriz ki;

Kardeşim sen elinin yettiği kadar alabildin. Aynen öyle de Risale-i Nur okuyorum ama anlamıyorum diyen kardeşime de demeliyiz ki;

Canım kardeşim. Sen anlamıyor değilsin, sadece yettiğin kadar yükleniyorsun. İnşallah okudukça neler anladığını daha iyi idrak edeceksin diyebiliriz.

Bu örneğimizi geçtikten sonra "Risale-i Nur okuyorum ama anlamıyorum" diye üzülen kardeşlerimize teselli suretinde şu hakikatleri de anlatmalıyız.

İnsan yapı itibari ile sadece akıldan ibaret olan bir varlık değildir. Onun maddi depolama alanları olduğu gibi manevi depoları da vardır. Onlardan bir tanesi KALP'tir. İnsan yaratılış olarak bu kainatın ve onun yaratıcısının gizli hazinelerini keşfedebilmek için manevi cihazlar ile donatılmıştır.Bunlara örnek vermek gerekirse;

Kalp, Hayal, Letaif dediğimiz gibi manevi organlarımızın doymaya, depolanmaya ihtiyacı vardır. Peki bunlar ne ile doldurulur? Bunlar كلمة الله dediğimiz yani (Kelimetullah) Allah'ın kelamı ile doldurulur. Nedir Allah'ın kelamı?

Onlar Allah'ın tekliği, Kur'anın Hak oluşu, Resulullah'ın tahkiki olduğu gibi bazı İslami İlimlerdir.

Ey okuduğu halde anlamadığını iddia kardeşim! Vallahi sabret, yakındır yakındıklarımız. Sen istedikçe, Allah sana nasip edecektir.

Akıl doymamış gibi dursa da kalbin sevgi ile yakınlaşınca, gözlerin arayınca, kulağın hasret kaldıkça "Benim okuduklarımı anlayan organlarım varmış" diyeceksin inşallah!:)

Ve küçük bir not; Okudukça diyeceksin ki "Okuyorum, bir şey anlamadığımı zannediyordum. Fakat bir arkadaş bir soru sordu. Ben başladım anlatmaya, anlattıkça arkadaş şaşırdığı gibi ben de şaşırdım. Allah Allah ben bunları nereden biliyorum. Demek anlamıyorum zannederken anlıyormuşum..." okumaya devam et, bunu kesinlikle diyeceksin. – aa dayıya sor? :)

Rabbim inşallah istifade ve şevkimizi arttırsın.

Bizleri İman ile kabre kabul buyursun.

Selam, Efendimize ve onun o muhteşem kadrosunun üzerine olsun inşallah.

Bu manayı 30. Lem'a "Kayyum" bahsinden bir alıntı ile bitirelim.

Elbette her adam her mes'eleyi her cihette anlamaz. Fakat herkes her mes'eleden bir derece hisse alabilir. "Bir şey bütün elde edilmezse, bütün bütün elden kaçırılmaz." kaidesiyle, "bu manevî bahçenin bütün meyvelerini koparamıyorum" diye vazgeçmek akıl kârı değildir. İnsan ne kadar koparsa, o kadar kârdır.

Not 1: Ee hani anlamıyordun? Son yazıyı (⤴) basbaya anladın. Tamam tamam şaşırma. Herşey daha güzel olucak inşallah😊

Not 2: Bize duâ edin inşallah.

Öneri,görüş için 💻Twitter'da@zarifyazar yazarak takip edebilirsiniz!

BATUHAN GENÇ

Gençler YazıyorHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin