Hep söylüyoruz, Namaz beş vakit, ahlak ise yirmi dört saat farzdır.

133 0 0
                                    

Bismillahirrâhmenirrahim

Allah'ı Rab , Hz. Muhammed'i Peygamber , İslamıda din olarak kabul eden herkes güzel âhlâkla bezenmelidir.Doğruluk , sabır , güvenirlik , adalet , hayır , vefâkârlık , ihlas , sebat , özveri ,merhamet , şefkat , iffet , temizlik , cömertlik , hikmet vb. güzel ahlak olarak kabul edilir.Bir müslüman her konuda ahlakını güzelleştirmelidir.Ahlaklı olmak , insanı diğer varlıklardan ayıran en önemli özelliktir.Kişi İslam ahlakıyla ahlaklanmalıdır.İslam ahlakının zıddı ise şunlardır ; yalancılık , riyâkârlık , sahtekârlık , hile , ihanet , zulüm , fuhuş , gıybet vb'dir.Bunlar Mü'min bir kimsenin uzak durması gereken vasıflardır.

Peygamberimiz "Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim " buyurmuştur.

Efendimiz kendi ümmetine güzel ahlak dersi vermiş , onları Allah'ın razı olacağı biçimde yetiştirmeye çalışmıştır.Peygamberimiz ise bu güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir.Yani Hz. Adem'den başlıyan bir dersin , en mükemmel tarzını göstermek , en ileri seviyesini vermek için vazifelendirildi.

Sahabeden Ebu'd-Derda r.a bir gece namaz kıldıktan sonra ağlayarak "Ya Rabbi ! Yaratılışımı güzel kıldın.Ahlakımıda güzelleştir." diye dua etti ve bu hal sabaha kadar böyle sürdü. Sabah olunca hanımı Ümmü'd-Derda r.anh'a niçin sabaha kadar böyle dua ettiğini sordu. Ebu'd-Derda r.a şöyle dedi "Ümmü'd-Derda ! Bir müslüman kul sürekli ahlakını güzelleştirmeye devam eder de sonunda güzel ahlakı onu Cennete sokar.Ahlakını sürekli kötüleştirirse , sonunda kötü ahlakı onu Cehenneme sokar."

İyi , kaliteli müslüman olmak için güzel ahlaka sahip olup , kötü ahlaktan uzak durmalıyız.

İslam Alimleri " Kötü ahlaklı parçalanmış testiye benzer. Ne yamanır ne eskisi gibi çamur olur. Her binanın bir temeli vardır. İslamın temeli ise güzel ahlaktır." buyurdular.

Güzel ahlak ; büyük günahları suyun , kirleri temizlemesi gibi temizler.Lakin kötü ahlak ise salih amelleri , sirkenin balı bozduğu gibi bozar.Allah'u Teala indinde kötü ahlaktan büyük günah yoktur.Çünkü kötü ahlaklı bir günahtan tevbe edip kurtulursa , bir başka günaha düşer.Hiçbir vakit günahtan kurtulamaz.Yani kardeşlerim iyi insan , iyi ahlaklı insan demektir.

Dinimiz iyi huylar edinmemizi , kötü huylardan kaçınmamızı emretmiştir.Güzel ahlaklı kimseler gibi olmaya gayret etmeliyiz.En büyük örnek Efendimizdir.Peygamber Efendimizin hayatını sıkça okuyup , hayatımıza geçirmeliyiz.Unutmayalım ki Ahlaki güzel olan insan her yaşta güzeldir.

Allahım Hz. Muhammed aline ve ashabına salat eyle.

Rabbim ahlakımızı Kur'an ile ahlaklandırsın.

İmanımızı en kâmil iman derecesine ulaştırsın.

Tüm günlerimizi Yaradılış amacımıza adamamıza yardımcı olsun.

Asla sapmıyacağımız bir Hak yol lütfetsin.

Bizde eksik hiçbir güzel ahlak bırakmayıp hepsini tamamlasın.Bize dünyada da ahirette de iyilik versin ve Cehennem azabından korusun.

Emanetleri sır gibi koruyan Allah'a emanetsiniz.

Selametle.

Kübra Oflaz SEVEN

Gençler YazıyorHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin