Kadının kocasına itaati nasıl olmalı?

109 3 2
                                    

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a, salat ve selam onun Resulûne, aline, ashabına ve kıyamet gününe kadar ona ihsanla tabi olanların üzerlerine olsun. Amin.

Selamun Aleykum kardeşlerim. Önceki yazımızda evlilikte erkeğin hanımına karşı görevlerinden bahsetmiştik. Onun kadar önemli bir husus olan kadının kocasına karşı görevleri üzerinde duracağım.

Nisa sûresi 34. Ayette Allah (c.c ) 'Erkekler kadınlar üzerinde kavvamdır (koruyucu ve yöneticidir)' buyuruyor. Yani öncelikli olarak kadın evde erkeğin reisliğini yöneticilik ve koruyuculuğunu kabul etmesi gerekiyor ki saygı duyabilsin.

Ayet şöyle devam ediyor 'Saliha kadınlar gönülden itaat ederler' 'iyi kadınlar kocalarına itaatli ve saygılıdırlar' buyuruyor. Bu emir birçok kadının hoşuna gitmesede aslında kocaya itaat Allah'ın emri olduğu için yaradana itaat etmiş oluyor kadın. Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şerifinde 'kadın beş vakit namazını kılar, orucunu tutar, kendini yabancılardan korur ve kocasına itaat ederse cennete gider' buyuruyor.

Başka bir hadis-i şerifte 'insanın insana secde etmesini emredecek olsaydım kadının kocasına secde etmesini emrederdim.' buyuruyor. Günümüzde bir çok kadın bunu ezilmek olarak anlıyor. Allah'a karşı ne kötü bir zan. Rabbim kadına bu kadar değer verirken ezilmesini ister mi? Yaradan kadına kocasına itaati emretmişse elbette bunda bir çok hikmetler vardır. Kadına bu emredilirken kadınlarında erkekler üzerinde hakları var. Yani karşılıklı haklar var. Bakara 228. Ayette 'Erkeklerin kadınlar üzerinde ma'ruf (meşru olan) hakları olduğu gibi, kadınlarında onlar üzerinde hakları vardır. Yalnız erkeklerinki onlara göre(aile reisliği ve görevleri bakımından) bir derece fazladır. Allah mutlak galiptir hüküm ve hikmet sahibidir.'

Kadının kocasına itaati emredilmiş fakat ezmek için değil korumak için. Kadın kendinden güçlü yaratılmış erkeğin karşısında ancak ona yumuşak davranarak kendini koruyabilir. 'Yumuşak ipeği en keskin kılıç bile kesemez' sözünden itaatten ne anlamalıyız? 'Kadın erkeğin her istediğini yapacak erkek emredecek kadın ezilecek' diye düşünenler var böyle anlamamak lazım. Erkeğe itaatten anlamamız gereken 'kadın kocasına saygısızlık etmeyecek onunla mücadeleye girmeyecek, erkeğin ailedeki otoritesini kabul edecek.' Kadın istediklerini kocasına tatlı dille de yaptırabilir yine itaat etmiş olur. Fakat kadının erkeğin karşısına geçip bağırıp çağırması inatlaşması evliliği tehlikeye düşüreceği gibi duygusal olan kadın psikolojisinide yıpratır ve yorar. Fakat günümüzde kadınların çoğu erkeklerle mücadele etmeyi marifet itaat etmeyi ise geri kalmışlık zannediyorlar. Erkekler sert yaratılmışlardır kaba değil. Arada fark var. Günümüz kadınları erkeğin sert tabiatını kabalık olarak yorumluyor dolayısıyla da bir kızgınlık besliyor. Ve erkeğe de zoraki itaat değil Allah'ı razı etmek istiyorsak gönülden itaat etmeliyiz. 'Gönülsüz aş ya karın ağrıtır ya da baş'.

Allah( c.c ) 'Saliha kadınlar kocalarına gönülden itaat edenlerdir.' buyuruyor. Buda ancak nefsine tapınmayıp Allah'ın Rızasını isteyen mümine hanımlar için mümkündür. Ayeti Kerime bu emirden sonra şöyle devam ediyor: 'Hem de Allah'ın korunmasını emrettiği şeyleri gizlide de (kocalarının olmadığı yerde de ırzlarını ve kocalarının mallarını) koruyanlardır.'

Kadınlar namuslarını ve kocalarının mallarını korur, kocalarının sırlarını ifşa etmez ve kendileri ile kocalarının arasında olan gizli halleri başkasına anlatmazlar. Allahtan korktukları için kocaları olmadığı zaman bile onların haklarını korurlar. Kadının kocasının izni olmadan nafile oruç tutması, kocasının rızası olmadan çarşı pazara çıkması, komşu ziyaretine gitmesi caiz değildir. Allah bizi bu hususlara uyup Allah'ın Rızasını kazanan Saliha hanımlardan eylesin.

Saliha mümin bir kadın bir erkeğin en değerli hazinesidir. Selam ve dua ile..

Selamun Aleykum kardeşlerim.

PINAR EROĞLU

Gençler YazıyorWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu