ÖMER BİN HATTAB

45 3 0
                                    

Emirul Mü'minîn (Mü'minlerin Komutanı)

BismillahirRahmanirRahim

Hz.Ömer Mekke de Beni Adi kabilesinde dünyaya gelmiştir.İslam öncesinde fazla okuma yazma olmamasına rağmen Hz.Ömer küçük yaşta okuma ve yazma öğrendi. Arap edebiyatı ve şiirle ilgilenmiş, ilerleyen zamanlarda hakemlik yapmıştır.

Müslüman olma sürecinde ;

Gayrimuslimlerce Peygamber Efendimizi (s.a.v) öldürmek için Hz.Ömer görevlendirilmiş, bu kötü niyetini anlayan Nuaym Bin Abdullah tarafından hedef saptırmak amacı ile kız kardeşinin gizli müslümanlardan olduğunu söylemiştir.

Bir hışım ile kardeşinin evine giden Hz.Ömer "Göklerde ve yerde ne varsa Allah' ı tespih eder. " (Taha süresinin ilk ayetleri) ayetini duymuş Peygamberimizi (s.a.v) ayetten önce öldürmek için yanına giderken sonrasından müslüman olmak için yanına gitmiş ve Müslüman olmuştur.

Hz. Ömer (ra) dünyadayken cennetle müjdelenen sahabilerdendir. Ayrıca Peygamber Efendimiz (asm) hayattayken, Hz. Ömer (ra)'in savunduğu fikirlerini doğrulayan ayetler inmiştir. (Müslim, Fedâilüs-Sahabe, II; Suyûtî, 137-140).

Resulullah (s.a.v)'in önemli kararlar alacağı zaman görüşlerine başvurduğu kimselerin başında Ömer (r.a) gelir. Onun ileri sürdüğü görüşler o kadar isabetliydi ki; bazı ayetler onun daha önce işaret ettiğine uygun olarak nazil oluyordu.

Peygamberimiz (s.a.v)'e "Ey Allahın Resulü yanınıza kötü niyetli insanlarda geliyorlar hanımlarınız örtülerini örtseler" deyince tesettür ayeti inmiştir.

Bu nedenle onun hakkında ileri geri konuşmak asla caiz değildir. Allah'ın cennetlik dediği ve görüşünü doğrulamak için ayet indirdiği bir zat hakkında dedikodu yapmak hiç bir Müslümana yakışmaz.

İnandığı şeyi yerine getirme husunda şiddetli davranmakla tanınan Hz.Ömer Müslüman olmadan önceki sert tavrını Müslüman olduktan sonra müşriklere karşı yöneltmiştir.

Mekkeli müşriklerin, gösterdiği zorbaca tepkiden dolayı Müslümanlar, Beytullah'a gidip namaz kılamıyor ve ancak gizlice bir araya gelebiliyorlardı. Ömer Müslüman olunca doğruca Beytullah'ın yanına gitti ve Müslüman olduğunu haykırdı. Orada bulunanlar şiddetli tepki gösterdi. Ancak o, müşriklere karşı savaşını sürdürerek onların, Müslümanlara gösterdiği muhalefeti kırdı ve bir avuç Müslüman'la birlikte herkesin gözü önünde Beytullahta namaza durdu. Onun bu şekilde saflarına katılması Müslümanlara büyük bir moral desteği sağlamıştı.

Abdullah İbn Mesudun Ömer'in Müslüman oluşu bir fetihti sözü bunu açıkça ortaya koymaktadır. Taberînin İbn Abbastan tahric ettiği bir hadise göre, Müslümanlığını ilk ilân eden kimse Hazreti Ömer olmuştur.

Hz.Ömer'in doğruları uygulaması ve hakkın elde edilmesi konusundaki titiz davranışı halifeliğinden sonra da devam etmiştir. Koyduğu kurallara uyulması gerektiğini önce ailesine iletir.Onlara ' Şunları şunları yasakladım.Allah'a yemin ederim ki herhangi biriniz bu yasaklara uymazsa onu daha fazlasıyla cezalandırırım.' diye uyarıda bulunurdu.

Ömer bin Hattab döneminde Bizans ile yapılan Yarmuk, Halep, Ecnadin, Demirköprü, Dathin,Firaz ve Qarteen muharebeleri ile Mısır, Suriye,Lübnan ve Filistin; Sasaniler ile yapılan Köprü,Nihavend, Kadisiye muharebeleri ile de Irak'ın tamamı ve İran'ın büyük bir kısmı feth edildi. Ömer bin Hattab döneminde hilafet dahilden güçlendi. Ömer adaletli bir hükümdardı, devlet memurları ve valileri her zaman kontrol ederdi. Beytülmal'ı müslümanlar arasında en iyi şekilde bölüştürmüştür. Kendisi çok fakirdi, aylık geliri sadece 16–20 dirhemdi.

Hz.Ömer vergisinin azaltılmasını isteyen ancak kabul edilmeyen Ebu Lü'le tarafından Medinede sabah namazında hançerli saldırıya uğradı. Bir tabip çağrıldı. Fakat bunun bir faydası olmadı. Hicri 23. yılın Zilhicce ayında Kasım 644 Çarşamba günü aldığı altı hançer yarasından kurtulamadı. Vasiyeti üzerine cenaze namazını Hz.Suheyb kıldırdı. Hilafetinin on yıl altı ay sürdüğü rivayet edilir. Ayrıca rivayetlerde şehit olduğunda Hazreti Ömer'de Resûlullah ve Hazreti Ebu Bekir gibi atmış üç yaşında olduğu hususu da vardır.

Allah kendisine rahmet, bizleride O'nun şefatine nail eylesin İnşaAllah. Amin...

esra'NUR'

Gençler YazıyorWhere stories live. Discover now