Bekar bir kalemden; EVLİLİĞE DAİR

64 6 0
                                    

Evlilik nedir? Evlilik ne değildir?

Evlilik,ansiklopedik olarak, iki kişinin aile kurmak üzere kanunların uygun gördüğü şekilde, ruhen ve bedenen bir ömür boyu sürecek şekilde bir araya gelmesidir.

Evlilik, birçok tanımı karşılayabileceği gibi hiçbir tanım tam olarak evlilik kavramını karşılayamaz.Çünkü evlilik ruh-beden ilişkisidir ve bu ilişki her evlilikte farklılık gösterir.

Evlilik,iki kafada bir beyin,iki gövdede bir kalp olabilmektir.Evlilik,farklı gözlerle bakıp aynı görebilmek,farklı düşünüp aynı hareket edebilmektir. Evlilik benlik duygusunu öldürmektir. Evlilik, yalnızca birlikte bir hayat yaşamak değildir.Evlilik, iki insanın bir hayatı paylaşabilme sanatıdır.

Evlilik,çiftlerin birbirlerinin beklentilerini karşılayabilme yarışı değildir.Evlilik,düşünce değil kalp okuyabilmektir. Evlilik,katlanmak değildir.Evlilik,kabullenmektir. Evlilik, g ü v e n m e k t i r.

Evliliğin önemi Evliliğin her alanda çok önemli olduğu herkesçe kabul edilmiş bir gerçek.Dinimizin evliliğe verdiği önem bunun en açık göstergesi.Fıtrata uygun bir hayat evlilik olmadan mümkün değil.

Evlilik iki kişiyi,iki aileyi etkileyen küçük bir beraberlik değildir.Bir müslüman için evlilik bütün ümmeti etkilemeyi amaçlamalıdır ve bir müslümanın evlilikten beklentisi ümmetin geleceğinden bağımsız olmamalıdır.Bilinçli bir aile yuvasında yetişmiş nesillerle bu ümmet şaha kalkacak inşaAllah.

Evliliğe nasıl hazırlanılır?

Evlilik hazırlanılması gereken bir hayat evresidir,bir sınavdır.Müslümanın evlilik için yapacağı hazırlık aynı zamanda kendi ahireti için yapılmış bir hazırlık olacaktır. Öncelikle insanın mükemmel bir varlık olmadığı/olamayacağı iyice kavranmalı.Bu göz ardı edildiğinde kusurları örtmek zor gelir.Hayal kırıklığı, yüksek beklentilerin kaçınılmaz sonudur.Evlilik hayalleri yüksek beklentilere dönüştürülmemelidir.

Evlilik hayalleri detaylandırılmamalıdır. Zemini atılmış bir binayı birlikte inşa etmek,kurulmuş bir yuvaya adapte olmaktan daha kolay ve samimidir. Evlilik öncesi ,hayırlı bir evlilik ve salih/saliha bir eş için bol bol dua edilmelidir.

Bakış açısının evlilik üzerinde etkileri:

Bakış açısı her unsuru derinden etkilediği gibi evliliği de etkiler.Bir insanın evliliğe olan bakış açısı evlilik hayatının temelini oluşturur.Çünkü beklentiler bakış açılarının üzerine kuruludur.

Müslüman hayatının her evresinde mevcut olması gereken 'müslümanca bakış açısı'nı evliliğinde de devam ettirmeli ve huzurun karşı taraftan değil kendinin karşı tarafa beslediği muhabbetten geleceğini unutmamalı. Müslüman hayatını sürdürürken hiç kimseden karşılık beklemeden yaşadığı gibi evliliğinde de eşinden karşılık beklememelidir.Müslümanın karşılığı Allah'tandır.

Evlilikte eşler arası önceliklerin/hedeflerin birbirine uyumlu olması çok önemli.Çünkü kuru bir sevgi eve gelen minik misafirleri yetiştirirken yeterli olmayacaktır. İnsani ilişkilerde olduğu gibi evlilikte de üslubun yeri ve önemi büyük.Özellikle fıtraten kırılgan yaratılmış olan kadını kırmak yerine onarmalıdır erkeği.Eşler birbirine hüsn-ü zan ile yaklaşmalı ve affedici olmalıdır. Evlilik 'ben' ve 'sen' bakış açılarını bırakıp 'biz' bakış açısına geçiş yapmanın altına imza atmaktır.

Evlilikte eş seçimi:

Evliliğin en can alıcı noktası muhakkak ki eş seçimidir.Çünkü bu çoktan seçmeli sorunun cevabı, tek bir şık olmak zorunda olmadığı gibi doğru yada yanlış gibi kesin çizgilerle de ayrılmaz.

Eş seçiminde sevgi en başlıca faktör olmalıdır.Çünkü seven insan kusurları görmek yerine örtmeyi tercih eder.Sevgi; fedakarlık,vefa,saygı gibi evlilik için vazgeçilmez olan unsurları da beraberinde getirir.Müslüman severken sevgiyi yaratanı hatırlatacak bir eş seçmelidir.

Güven,evlilik için gerekli en önemli histir.İnsanları bir arada tutan güven bağıdır.İnsanın evlenmeyi düşündüğü insana karşı duyduğu güven,diğer bütün insanlara karşı duyduğu güvenden fazla olmalıdır.Güven eksikliği,muhabbeti de samimiyeti de öldürür. Eşlerin birbirini tanımaya başladığı evrede yapılan en büyük yanlış kendini olduğu gibi tanıtamamaktır.Evlilik sonrası şaşkınlığa ve soğumaya sebebiyet veren bu durum gerçekten tehlikelidir.

İnsanlar farklı farklı yaratılmıştır.Evlilikte bu farklılıkları aynı çatı altında saygı çerçevesinde bir araya getiren rengarenk bir buket çiçektir.Farklılıklar bakan göze göre şekilleneceğinden,insan bir kusur gördüğünde eşini değiştirmeye çalışmak yerine bakış açısını değiştirmelidir. Kusursuz bir eş değil,kusurları örtmeye yardımcı bir eş aranmalıdır.Her şeyi bilen değil,bildiği ile amel eden,bildiğini bildirmeye çalışan bir eş seçilmelidir.

Allah salih/saliha eşlerle,rızasını kazanmaya vesile olacak,dünya ahiret beraberlikleri nasip etsin. Âmin. En doğrusunu Allah Teala bilir.

Maksude KARAYAĞLI

Gençler YazıyorHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin