ALLAH'U TEALA'NIN KULLARINA ÖĞÜTLERİ..

108 11 0
                                    

Hak Tebareke ve Teâlâ şöyle buyurdu:

"Şu kişilerin durumuna şaşılır: Ölümün hak olduğunu bildiği halde sevinç ve neşe içindedir. Ahirette hesap olduğunu bilir, mal mülk toplamakla meşguldür. Kabrin varlığını bilir, gülüp oynamaya devam eder. Ahiretin varlığını bilir, yokmuş gibi keyif içinde yaşar. Dünyanın bir gün sona ereceğini bilir, kendini güvende hisseder. Şu kişiye şaşılır ki dili âlimdir, gönlü alim değildir. Su ile bedenini temizler, gönlü temiz değildir, Kendi ayıbını görmez, halkın ayıbını görür, Yalnız öleceğini, kabirden yalnız kalkacağını ve ahirette tek başına hesap vereceğini bildiği halde, halk ile nasıl kaynaşır? Her kim sabah kalktığında dünya için tasalansa bana karşı gelmiş gibidir. Kimin dininde her gün artış olmuyorsa zarar içindedir. Onun ölmesi, yaşamasından daha iyidir. Kim bildikleriyle amel ederse ona bilmediklerini öğretirim. Hak Teâlâ şöyle buyurdu: Ey Âdemoğulları! Ben sizi namazla denedim, tembel ve gayretsizsiniz. Hastalıklarla denedim, şikâyetçisiniz. Hayırda sınadım, hayrı engelleyicisiniz. Mescitte sınadım, kul gibi değil padişah gibi hareket edersiniz. Nefisle sınadım, çok kuvvetlisiniz. Akılla sınadım, çok zayıfsınız. Eğer ben size Kerem ve lütfumdan rahmet etmezsem, bu halinizle hiçbiriniz rahmete layık değilsiniz!"

Cenabı Hak şöyle buyurdu: "Kanaat edin rahmete layık olun. Hasedi terk edin rahat bulun. Kim haramlardan sakınırsa dini temiz olur. Kim gıybeti terk ederse Allah'ın muhabbetini elde eder. Halktan uzak olan onların şerrinden emin olur. Kim insanlarla az konuşursa aklı çok olur."

Hak Teâlâ şöyle buyurdu: "Ey Âdemoğulları! Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya çalışırsınız. İçinde ebedî kalacakmış gibi dünya malı yığarsınız. Ey insanoğlu! Ömrün her gün eksilir, bilmezsin. Rızkın her gün gelir, bilmezsin, hamdetmezsin. Aza kanaat etmezsin, çok ile de doymazsın. Benden her gün sana rızık gelir, senden ise bana çirkin ameller gelir. Hayret edilecek bir durum ki benim rızkımı yersin, bana isyan edersin. Ben ne güzel Mevlayım ve sen ne kötü kulsun! Ben senden utanırım ama sen benden utanmazsın. Beni unutursun, insanları anarsın. İnsanlardan korkarsın da benden korkmazsın."

Hak Tebareke şöyle buyurdu: "Ey Ademoğulları! Sakın şöyle yapanlardan olmayın: Onlar tövbe etmekten kaçınırlar, uzun emeller beslerler ve ahreti unuturlar. Abidlerin sözlerini söylerler ama fasıkların amelini işlerler. Versem verdiğime kanaat etmezler, vermesem sabretmezler. İnsanlara hayra ve iyiliğe hem ederler, kendileri yapmazlar. Halkı kötülükten men ederler kendileri işlerler. Salihler gibi konuşurlar ama kendileri salih değildirler. İnsanlardan vefa isterler, beklerler, ama kendileri kimseye karşı vefalı değillerdir."

Hak Teâlâ şöyle buyurdu: "Bana kulluk etmeniz, sizin için günah işlemekten daha kolaydır. Günahları terk etmek, cehennem azabından kolaydır. Eğer benim hidayetim erişmezse hepiniz sapıklıkta kalırdınız. Benim kurtarmam olmasa hepimiz helaka sürüklenip durmaktasınız. Benim yarattıklarıma lanet edersiniz, siz lanete uğrarsınız. Gökler direksiz olarak benim bir ismimle durur, ancak gönülleriniz bin nasihat ile durmaz. Kuluz diye tanıklık verirsiniz, öyleyse niçin âsi olursunuz? Allah'a ve Resulüne gerçek anlamda iman eden müminin özelliği şudur: Kendilerine kötülük edenlere iyilik ederler. Kendisine gelmeyenlere giderler. Kendisine hain diyenlere o güvenilir der. Kendisine hakaret edenlere o ikram eder."

Cenabı Hak şöyle buyurdu: "Akılsız, dünya malı yığandır. Anlayışsız kişi, dünya ile sevinir. İlahi marifeti ve sezgisi olmayan, dünyaya karşı hırslı olandır. Bana verdiğiniz sözde durun ben de size olan ahdimi yerine getireyim. Salih amel işlemekten başka cennete giden bir yol yoktur. Sabretmek, bana yâkin elde etmek ve nafile namaz kılmaktan başka bir şeyle cennete girilmez. Yoksulları razı ederek benim rızamı isteyin. Alimlerle bir arada bulunarak, benim rahmetime rağbet edin. Doğrusu, benim rahmetim, göz açıp kapayıncaya kadar bile âlimlerden ayrılmaz."

Allahu Teâlâ şöyle buyurdu: "Nice kandillere yelin söndürdüğü gibi, abidlerin çoğu, amellerini beğenmekle fesada uğramışlardır. Nice zenginleri zenginlikleri, nice fakirleri yoksullukları kötülüğe sevk etmiştir. Çok âlimler ilimleriyle, pek çok cahil de cahillikleriyle helak olmuştur. Şu halde, beli bükülmüş ihtiyarlar, benden korkan gençler ve süt emen günahsızlar olmasaydı; gökleri demir, yerleri tunç ederdim. Ne gökten bir damla yağmur yağardı ne de yerden bir çekirdek biterdi. Bu şekilde onlara sürekli azap ederdim."

Yüce Allah şöyle buyurdu: "Bana ihtiyacınız kadar itaat edin. Ateşe dayanacak kadar bana isyan edin. Rızkınızı hazır görüp (rızkınıza bakıp) ölümünüzü uzak görmeyin. Dininizi malınızı ve bedeninizi ıslah edin. Dininizi ıslah ettiğiniz zaman malınız ve bedeninizde ıslah olur. İnsanları ışığıyla aydınlatan kandil gibi olun. Dünya sevgisini gönlünüzden çıkarın. Gerçek şu ki, benim sevgimle dünya sevgisi bir kalpte birleşmez."

ALLAH'a emanet olun kardeşlerim 

NOT: Yazıcıoğlu Ahmet BİCAN'ın "Envarül Aşıkin" eserinden yardım alınmıştır.

BETÜL TÜRE

Gençler Yazıyorحيث تعيش القصص. اكتشف الآن