Salalar İşgallere Galip Geldi

16 2 2
                                    

Yıl 1887... 8 Kasım gecesi Ruslar, Erzurum'da ki Ermeni köylülerin işbirliğiyle gece Aziziye tabyalarına baskın yaparak uyku halindeki Osmanlı askerlerini şehit etmişlerdir. Baskın haberini duyan Erzurum halkı 9 Kasım günü sabah namazından bir iki saat önce ellerine geçirdikleri balta, kılıç, sopa, dirgen, tırmık gibi gereçlerle tabyalara yürümüşler ve Rus işgaline karşı göğüs göğüse mücadele başlamıştır.

Erzurum halkı Rusların Ermenilerle tabyalarda baskın yaptığını Camilerin minarelerinden sala getirip haykıran müezzinlerden ve imamlardan duymuştur: "Ey Erzurumlular! Ey Ahali! Moskof, Aziziye'yi bastı. Allah'ını seven, eli silah tutan herkes, Askerimizin yardımına koşsun! Vatanını seven yetişsin!" Camilerden yükselen bu çağrıya Erzurum halkı kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla silah namına ellerine geçirdikleriyle, iki saatlik bir çatışmanın sonucunda tabyalara girmiş, Rus askerleri bozguna uğratılmıştır. Böylelikle tarih, camilerden okunan salalarla namusunu çiğnetmemek için bir avuç insanın düzenli bir orduyu karşı direnişine tanık olmuştur. Yine aynı şekilde Kurtuluş Savaşı başlamadan önce halka camilerden sala okunarak savaşın başladığı duyurulmuştu.

129 yıl aradan sonra yani 15 Temmuz 2016 tarihinde yurdun dört bir köşesinde gece yarısı yine camilerden salalar okundu. 15 Temmuz gecesi FETÖ'ye bağlı bir grup vatan haininin tanklarla, uçaklarla, halka ateş açan askerlerle korku salarak yeni bir işgale, darbeye hazırlanıyorlardı. Halk, gazeteciler, siyasetçiler şaşkındı. İşte o anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekranlardan halka çıkın çağrısıyla direniş başlamış oldu. Ardında tıpkı 129 yıl önce Erzurum'da olduğu gibi camilerden direnişin simgesi salalar okunmaya başladı. Her müezzin "Ey Allah'ın Resulü salat ve selam senin üzerine olsun! Ey Allah'ın Habibi salat ve selam senin üzerine olsun!" diyerek halkı işgale, darbeye karşı direnişe çağırdı.

O gece her saat başı salalar okunarak ardından halk bilgilendirildi. Camilerden yükselen direniş sesiyle halk polisle beraber işgalci ve darbecileri püskürmeyi başardı. Sabahın ilk saatlerine dek okunan salalar bir kez daha direnişle özleşerek yıllar boyu unutulmayacak mücadelenin temel taşı oldu.

Ömer Faruk Eymen

Gençler YazıyorOpowieści tętniące życiem. Odkryj je teraz