Chava duell

248 26 2
                                    

Lähenevale hämarusele vaatamata oli keskväljaku turg sel õhtul veel avatud ning inimesi liikus küllaga. Kolmik möödus letist, mille taga lamaskles unise ilmega vanem naisterahvas, seljataga kustunud grillil veel mõned köögivilju ja väiksemaid lihatükke läbistavad puidust orad. Kaaslastele midagi ütlemata astus Siimon sinna juurde, viskas letile kolm pronksjat münti ning võttis naise käest vastu kolm jahtunud lihavarrast. 

„Lõunasöök oli viimati lõuna ajal!" õigustas Siimon Kara etteheitva pilgu peale.

„Esiteks: see pole lause. Teiseks: sa sõid õhtusööki ka," ütles Kara.

„Jah, aga Lassy ei söönud. Need kaks on teile."

Kara pööritas silmi, kuid võttis enda osa vastu, torkides jahtunud juurika tükki ninakirtsutusega. Lassy vaid raputas pakkumise peale pead, sisemus ärevusest krampis, kuigi tema hommikust saati tühi kõht protestis valjult. Siiski oli Lassy veendunud, et kui ta ka oleks midagi söönud, oleks see ilmselt kohe sama teed mööda üles tulnud. Ta oli unustanud midagi väga olulist, kuid tal polnud aimugi, mis see oli.

Lettidest mööda jalutades jäi Lassyle korduvalt silma pikas tumedas mantlis mees, kes pidevalt nende eest või kõrvalt mööda kõndis. Võõras tundus olevat üsna noor, vaid kahekümne viie või kuue aastane. Tal oli hele jume ning pruunikaspunane lühike habe, mis sulandus kõrvade juures ühte kuklale krunni keeratud sama värvi juustega. Ei Kara ega Siimon paistnud midagi tähele panevat, kuid Lassyle, keda oli treenitud selliseid asju märkama, paistis võõra ebakorrapärane liikumistrajektoor liiga lähedal nende omale.

Nad kõndisid läbi suure osa linnast ning jõudsid päikeseloojangu ajaks linna läänepoolsele väikesele väljakule, kus tehti juba ettevalmistusi Siimoni reklaamitud tuleetenduseks. Nad seadsid endid istuma kivist pingile väljaku servas, kust Siimoni sõnul pidi olema parim vaade etendusele. Ööpimedus võttis peagi võimust ning inimesed hakkasid tasapisi kogunema, kuid mida hilisemaks aeg läks ja mida lõbusam kõik paistis, seda enam süvenes Lassys seletamatu ärevus.

Järsku hakkas kostma trummipõrinat, see kasvas järjest valjemaks ning kuskilt varjust jooksid välja kolm noort tüdrukut, igaühel neist põleva tõrvik kummaski käes. Nad keerutasid neid, lennutasid õhku ning viskasid ise hundirattaid, millest maandudes nad tunglad taas kinni püüdsid. Üksteisele leegitsevaid vaiu loopides ning saltosid tehes jooksis lavale juurde järjest rohkem inimesi: mehi, naisi, lapsi.

Suure aplausi saatel astus nende sekka suurt kasvu teistest vanem härra; ülejäänud esinejad hakkasid endiselt tõrvikuid keerutades ringis tema ümber jooksma. Mees imes kobakast pudelist suure lonksu ja, sellest märku saanud, lippas tema juurde väike tüdruk järjekordse tõrvikuga. Ta ulatas selle naeratades mehele, ning jooksis siis kiirustades tagasi teiste esinejate hulka. Mees tõstis leegi oma näo ette ning hakkas ahhetuste ja aplausi saatel oma suust leeke purskama, või vähemalt nii see paistis. Ta keerutas endiselt tuld süljates ringi ning teised esineja viskasid põlevaid tõrvikuid üle tema pea teineteisele.

Siimon ja Kara plaksutasid kõvasti ning hõiskasid vaimustunult. Ka Lassy oleks tahtnud seda nautida, sest etendus oli tõesti võimas, kuid pakitsus temas kasvas täiesti väljakannatamatuks. Ta pomises Siimonile, et peab minema, kuid noormees oli liiga ametis põlevaid kuule keerutava tüdruku jälgimisega, et midagi märgata.

Lassy trügis uimase peaga rahvasummast läbi ning toetus tühjal tänaval vastu seina. Silmi kinni pigistades ahmis ta sisse sügava sõõmu külma öö õhku, oli tunda suitsu kirbet lõhna. Jahedus lõi pea selgemaks ning tüdruk kaalus juba, kas peaks ehk tagasi minema, kui pani siis äkki tähele hoopis teisest suunast kostvat kära.

Mööda tänavat lärmi poole liikudes eemaldus ta väljakust ja etendusest ning jõudis lõpuks suure hoovini: majade seintele kinnitatud valgustite lõõmas nägi Taltsutaja suures sõõris käratsevaid mehi, keda paistis olevat kuskil nelja- või viiekümne kanti. Kõik hüüdsid millelegi väga innukalt kaasa ning ühest kohast, kus ring oli hõredam, imbus uudishimulik Lassy võimalust kasutades sisse.

TulemõõkWhere stories live. Discover now