Kapitola VIII. - Stužka

3.1K 241 5
                                    

Týden v Havraspáru ostatně plynul klidněji, než v Mrzimoru. Dokonce Cadenc nechtěla ani Havraspár moc opouštět - přátelila se s Renon, Iris se k ní moc mile chovala a i ostatní Havraspárští byli moc milí, ovšem Cadenc vytušila jednu spojitost, o které možná málo Havraspárských vědělo.

,,Jsou ke mně milí, protože si myslí, že jim pak přinesu štěstí," sdělovala své myšlenky Iris jedné noci ve výklenku, kde se často scházely, aby si mohly popovídat.

Iris jí za tu dobu přirostla k srdci a Cadenc věděla, že jí může důvěřovat a svěřit se jí prakticky s čímkoli. Nehledě na svůj věk byla Iris velice moudrá, i když v nějakých věcech se ještě neorientovala. Každopádně měla ale Cadenc někoho, komu se mohla plně otevřít, tedy, kromě Buba.

,,Je to možné, ale řekla bych, že to dělají na podvědomé úrovni. Neříkám, že někteří to nedělají záměrně, ale my, Havraspárští, vždycky prahneme po vědomostech a chceme moudře využívat štěstí, pokud se nám nějakého dostane," Cadenc se na ní nejistě podívala.

,,Takže i ty chceš využít štěstí dítěte Fortuny?" nebyla to šokovaná otázka, spíš čistě ze zájmu a Cadenc byla ráda, když jí Iris správně pochopila. Přitiskla si mladší dívku do obětí a výskala jí v černých vlasech.

,,Byla bych lhářka, kdybych řekla ne, ale víc než to, mě zajímáš jako každý zajímavý kouzelník či čarodějka. Jen díky tobě a tvému Patronu jsem tam, kde jsem teď," Cadenc se nad tou chválou usmála. Líbilo se jí, když jí lidi takhle chválili a tady sice slyšela pomluvy a nepříjemné věci, ale zároveň slyšela tolik pochval, kolik neslyšela ani za celý svůj život.

Týden se mučivě blížil ke konci, ale z té positivní stránky - blížil se pátek a s ním i další hodina lektvarů. Cadenc si znovu nastudovala další lektvar, který budou muset uvařit a pobídla i Renon, aby se podívala do učebnice se slovy:,,Pamatuješ si, jak všem minule vytkl, že se nikdo do učebnice nepodíval," Renon jen přikývla a zabořila nos do učebnice lektvarů.

Cadenc vypozorovala, že Renon byla jedna z mála, kteří se nijak nesnažili využít toho, že Cadenc přinášela štěstí, naopak- po incidentu na Kouzelnických formulích se začala snažit víc sama a jen zřídka kdy poprosila svojí kamarádku o pomoc. Nesnažila se být chytřejší než ona nebo něco v tom stylu, chtěla s Cadenc prostě držet krok. Co ale bylo pro Cadenc nejlepší, bylo zjištění, že i Renon ráda kreslí a občas i maluje. Dívky trávily volné chvíle tím, že si ukazovaly svojí tvorbu a každá nad obrázky té druhé jen óchala a áchala. Zkrátka, měly toho společného pro zatím dost.

Cadenc s Renon došly do sklepení, kde je obemknulo šeptání Mrzimorských, ale Renon pověděla hned něco zábavného, takže se obě pak tiše zahyhňaly. Jen s Renon a Iris se zatím Cadenc mohla smát, ale byla si jistá, že bude moct třeba i s profesorem Snapem. Doposud jí jeho sarkastické poznámky jen rozesmívaly, ale jemu to nejspíš ani moc nevadilo, protože pokaždé v jeho očích (pokud se do nich zrovna v tu chvíli podívala) viděla nepatrný záblesk čehosi, ale nebylo to nic špatného.

Renon měla ze Snapea strach, ale jen přítomnost Cadenc jí uklidňovala, takže se už necítila tak nervozní a vystrašená. Cadenc byla šťastná, že takto na svojí kamarádku takto působí.

,,Uvidíš," poučovala ještě před vchodem Cadenc svojí menší kamarádku.,,Jen si prostě nesmíš splést pařát strakapouta s pařátem chňapala a bude to v pořádku. Pak budeš jen následovat instrukce v knížce,"

,,Radil bych si nejdřív prohlédnout jak vypadá houba smrtonoška, kterou si většina studentů plete s houbou popelavou," ozval se za zády dívek chladný baryton profesora lektvarů. Dívky se ihned otočily - všichni na ně upírali své oči, včetně těch černých. Cadenc si pozdě uvědomila, že stály před dveřmi do učebny lektvarů, ale rozhodla se promluvit:,,V přípravě lektvaru na žaludeční problémy se používá houba popelavá, pane. Houbu smrtonošku nemůžeme použít, protože je jedovatá," Snape lehce přikývl.

Stříbrná Sova [Harry Potter]Kde žijí příběhy. Začni objevovat