Kapitola XXVII. - Nápady

2.2K 199 11
                                    

Po návštěvě ředitelky Bradavic a dozvědění se historie prokletí učitelů ochrany proti černé magii měla Cadenc hodně věcí na přemýšlení a chtěla se s některými věcmi podělit se svými příteli, jalikož si o tom nemohla promluvit s Iris přímo. Možná by jí pak začala přemlouvat, aby to nedělala a to Cadenc nechtěla. Chtěla se toho prokletí zbavit za každou cenu. Nechtěla, aby Iris „náhdou" ztratila paměť nebo aby se třeba z ničeho nic do něčeho nepromněnila (bude si taky muset nastudovat nějaké podrobnosti o vlkodlacích a podobných stvořeních) a nebo... aby někoho musela zabít. Při pomyšlení na vraždu se Cadenc otřásla. Snape to asi nese těžce, ale mohla si být vůbec jistá? Vždyť... o něm vlastně nic moc nevěděla. A možná bude i lepší, když ho pro teď chvilku nechá na pokoji? Ne, měla by se omluvit, ale pro jistotu to udělá po tom, až se zbaví toho prokletí. Proč? Dá mu tak jasně vědět, že se ho už na to nebude nikdy víc vyptávat, aby to v něm neprobouzelo vzpomínky. Pro teď musela najít své přátele.

Renon objevila v knihovně a pro kluky poslala Buba. Je lepší poslat Patrona, který ví kam jít, než se po nich schánět celý den.

Drobná blondýnka se zdokonalovala ve své tvorbě a právě kreslila jakousi neurčitou postavu člověka.

,,Ahoj, Renon, co kreslíš?" Renon nadskočila vyděšením na svém místě a zavřela své album tak prudce, až z toho Cadenc zavlály vlasy.

,,Ah, a-ahoj, Cadenc. Nic, jen si tak.. bežděčně črtám," Cadenc přihmoučila oči. Bylo jí hned jasné, že od ní její kamarádka něco skrývá, ale pro tentokrát tomu nevěnovala zas až tak velkou pozornost.

,,Byla jsem za ředitelkou," začala hned a posadila se naproti své kamarádce do křesla. Renon, zatímco uklízela ze stolu své album se na ní ihned podívala a v jejím pohledu se zračila jakási nechápavost.

,,Myslela jsem si, že jsi šla za Snapem," Černovláska zavrtěla hlavou a mezi regály s knihama se hned objevili Michael a Gabriel.

,,Cadenc, Renon, stalo se něco?" promluvil jako první Gabriel a přiběhl k dívkám. Cadenc ihned zavrtěla hlavou a ujala se vysvětlování.

,,Zjistila jsem něco ohledně toho prokletí," chlapce to evidentně zaujalo stejně tak jako Renon a tak brzy seděli u stolku a Cadenc jim pověděla všechno co se dozvěděla. Pro sebe si akorát nechávala to, co se dozvěděla ohledně Snapea, ale počítala s tím, že se jí na něj její přátelé zeptají.

,,Ale co Snape? Řekli, jak se prokletí odrazilo na něm?" byl to Gabriel kdo se zeptal a Cadenc zavrtěla hlavou.

,,Ne, nechtěla jsem se na něj ptát. Ať to bylo cokoli, určitě to bylo nepříjemné," zalhala a překvapilo jí, jak je to jednoduché. Bubo, sedící mezi tím na kolenou u Renon, se zachvěl, ale nikdo to nepostřehl a tak rozhovor pokračoval dál.

,,Škoda, možná bychom mu to pak mohli předhazovat," líně pronesl Michael a opřel se o opěradlo křesla.

,,Michaeli!" okřikl ho Gabriel a Michael na něj upřel nechápavě své zelené oči.

,,No co? Pořád strhává Nebelvíru body! A teď bychom měli něco proti němu!" protestoval a Cadenc byla ráda, že jim to nepověděla. Netušila, že by Michael mohl být tak krutý. Přeci jen aspoň trošku Snapea chápala a začít rozhlašovat to, co udělal... Takhle by se proti němu postavila celá škola! Ale... nevěděli to náhodou všichni? Další generace asi ne... Možná jen někdo, možná učitelé a Harry Potter.

,,Jsi krutý, Michaeli," pronesla Cadenc chladně a nepatrně povzdychla. Všichni se teď dívali na ni a než stihl mladík s karamelovými vlasy něco říct, promluvila znovu:,,Nevím, kde začít," její přátele věděli o co jde, takže se pustili do přemýšlení.

,,Tak, knihovnu jsme v minulém roce už prohledali," řekl zamyšleně Gabriel, ale Cadenc stejně přidala knihovnu do svého plánu. Mohli něco přehlídnout, přesněji, její přátelé mohli něco přehlídnout, takže se podívá znovu.

,,Bylo by dobré zjistit odkud přesně to prokletí vychází," nabídla Renon a všichni souhlasně zmručeli nebo přikývli.

,,Má někdo nějaké nápady?" pobádla je Cadenc a sama se pokoušela na něco přijít.

,,Nemohlo by se na ní třeba, no, „přilepit"?" Gabriel na něj pohlédl tak, jak se na hloupé studenty obyčejně dívá Snape.

,,Tak tohle je fakt blbá myšlenka," okomentoval to Gabriel, ale Cadenc se ihned vložila do rozhovoru.

,,Ale proč ne? Možná učitelé obrany nosí třeba podle tradice nějaký stejný předmět," napadlo jí.

,,Nebo vyučují v jedné místnosti," ozvala se tichá Renon a všichni na ní pohlédli. A Renon měla pravdu - vyučuje se přece ve stejné učebně a nejen to - profesoři obrany vždycky mají stejný kabinet.

,,V tom připadě nebylo by lepší prostě změnit učebnu i kabinet?" navrhl Michael a na to znovu reagovala Cadenc.

,,Museli by se přenést potřebné předměty navyučování a ty by mohli taky nést část prokletí a kupovat nové.. to je pro školu nevýhodné. Jsem si jistá, že to někdo z učitelů už určitě nabízel a kdyby to bylo možné, vyučoval by obranu jeden a ten samý profesor," po chvíli všichni souhlasně přikývli a ponořili se do ticha. Cadenc se mezi tím dívala z okna ven a dál přemýšlela.

Měla čtyři záchytné body - Iris, učebna, kabinet a prokletí. Iris je učitelka obrany, většinu času tráví v kabinetu nebo učebně a tím je neustále vystavena prokletí. Kdy tam ale tráví čas studenti? Proč se to prokletí třeba nechytá jich? Tak, to je jasné - neprohlašují o sobě, že jsou učiteli a nejen to - místo učitele vlastně musí potvrdit ředitelka... Možná by to stejně nemělo vliv. Každopádně, na studenty nepůsobí, takže by se to prokletí de facto dalo zkoumat. Je ale potřeba víc času na takové prozkoumání.

A pak to Cadenc došlo - chtěla přece po Iris, aby jí naučila Protego! Iris jí určitě bude doučovat u sebe v kabinetu nebo učebně, takže Cadenc bude mít přístup k tomu, aby lépe pocítila prokletí!

Dokonce při tom zjištění vyskočila ze svého místa, že se na ní její přátelé překvapeně podívali.

,,Co se stalo? Kam jdeš? Potřebuješ pomoc?" valil na ní otázky Michael a Cadenc se na konci řady regálů zastavila.

,,Něco mě napadlo, jdu za Iris a ne, pomoc nepotřebuju, už jste mi hodně pomohli, díky!" a pak zmizela z knihovny a řítila se k učebně ochrany, aby se s Iris domluvila na doučování.


Stříbrná Sova [Harry Potter]Where stories live. Discover now