Kapitola XLI. - Renon

2K 168 4
                                    

Vyučování se vleklo. Samozřejmě, Cadenc byla nervozní a nevěděla přesně, o čem si s ní chce Iris promluvit. Bylo jí ale jasné, že se to bude týkat Renon. Iris přece viděla tu pohromu ve Velké síni a taky jí o násilnostech Celeste něco pověděla. Cadenc si ujasnila, že má právo se dožadovat vysvětlení a má taky právo se dožadovat toho, aby jí profesorka pověděla, co se od Cadenc utajilo.

Taky tu ale byla jiná možnost - třeba Iris Snape pověděl, co se stalo v Prasinkách a kdo Cadenc je doopravdy. Svým přátelům se o tom stále nezmínila. Nějak nenacházela potřebu jim to říkat, ale věděla, že to chce povědět Iris. Jí přece věřila, stejně jako Snapeovi, ale stejně by jí bylo nepříjemné, kdyby Snape pověděl Iris pravdu dřív než Cadenc. Konec konců, hrálo to pro ní důležitou roli a teoreticky by Snape musel jakožto její příbuzný respektovat její soukromí a komu co chce povědět. Z druhé strany, Iris byla i jeho přítelkyně (nad tím slovem se Cadenc mírně zachvěla, ale věděla, že mezi nimi nic není) a on měl stejné právo jako Cadenc jí povědět, cosi o tom všem myslí. Každopádně se havraspárská dívka dneska chystala povědět své profesorce, co se dozvěděla o zimních prázdninách v Prasinkách.

,,Dále," ozval se známý zvonitý hlas Iris po tom, co Cadenc zaklepala na dveře jejího kabinetu. Dívka vstoupila dovnitř a pociťovala, jak se celková atmosféra kabinetu a učebny změnila, což jí značně uklidňovalo. Neměla pochyby o tom, že zbavila učebnu Ochrany od prokletí.

,,Ach, Cadenc, ahoj," pozdravila jí s úsměvem její přítelkyně, když odrhla zrak od domácích úkolů, které právě opravovala.

,,Ahoj, Iris. O čem jsi se mnou chtěla mluvit?" zeptala se černovláska a posadila se do jednoho z křesel na proti své přítelkyni. Hned se před ní objevil šálek s jejím oblíbeným černým čajem a Cadenc tiše poděkovala.

,,O Renon," Cadenc jen němě přikývla. Přece s tím počítala.,,A o Prasinkách," tohle Cadenc nečekala a tak se na hnědovlasou dívku překvapeně podívala. Ano, sice o tom přemýšlela, ale nemyslela si, že by Iris Snape už všechno pověděl.

,,Jak víš o Prasinkách?" zeptala se Cadenc, protože to byla první věc, kterou zaručeně chtěla vědět.

,,No, eh, byla tam moje.. přítelkyně," Cadenc zmátlo, jak podezřele Iris mluvila a tak usoudila, že lže. Že nechce říct, že jí to pověděl profesor Snape.

,,Lžeš. Profesor Snape ti to všechno pověděl, že?" naštvaně řekla Cadenc a pozorovala překvapenou profesorku.

,,Ne, ne! Vážně! Koukej," Iris vytáhla z pod svého hábitu jakýsi řetízek na kterém byl medailonek a když ho otevřela a nahnula se ke Cadenc, aby ta si ho mohla líp prohlédnout, viděla, jak se na ní z pohyblivého obrázku usmívají Iris a jakási blonďatá dívka. Obě vypadaly šťastně a když se blonďatá dívka nahnula k Iris, aby se letmo políbily na rty, došlo jí to.

,,Ah, aha," nevěděla, co jiného by měla říct. Nikdy si nemyslela, že Iris má přítelkyni. Iris, jak se zdálo, jí snad ani neposlouchala. Pouze se zadívala na fotku v medailonku a začala se znovu, zamilovaně usmívat.

,,To je Anne a o prázdinách byla v Prasinkách, aby mi na Vánoce koupila dárek, tak vás tam viděla. Ví, že se znám s profesorem Snapem," vysvětlila jí znovu Iris a schovala si medailonek zpátky pod hábit. Teď už jí Cadenc věřila. Uklidnila se, že Iris nic nepověděl profesor Snape a možná Iris z vypravování Anne došlo, že Cadenc v ten den byla s ním.

,,Chystala jsem se ti povědět, co se v ten den stalo," začala Cadenc a po chvíli pokračovala ve svém vyprávění dál. Ano, Iris byla překvapená, kdo by nebyl? Dokonce i Cadenc si to jakoby uvědomila znovu - je čistokrevná nebo spíš, má smíšenou krev, ale v jejích žilách koluje krev rodu Princeů a Evoriových. A její pravé jméno je Septima Anna Owelová. Pořád se to zdálo jako sen.

,,No páni! Fortuno, překvapuješ víc a víc!" řekla Iris po tom, co Cadenc skončila s vypravováním.

,,Sama tomu pořád nemůžu pořádně uvěřit," pokrčila dívka ledabyle rameny, ale dělalo jí radost, jak byla Iris překvapená. Cítila se tak výmečně!

,,Takže se budeš stěhovat k Harrymu Potterovi?" mladší dívka jednoduše přikývla.

,,Ty jsi opravdu díte Fortuny, máš neuvěřitelné štěstí," Cadenc se v duši už červenala a chválila se až to vedlo k vysoké neskromnosti, ale o tom přeci Iris nic netušila.

Cadenc v ten moment akorát zapomněla na zákon "Štěstí - Neštěstí", který jí pronásledoval, ale to teď přeci nebylo důležité, když se utápěla v takové příjemné pozornosti od své drahé kamarádky.

,,Ale musíme probrat Renon," celá radost a nadšení z pozornosti náhle vyprchala a objevilo se jen nepotěšení a nezájem, ale byla tu přeci původně kvůli Renon. Chce vědět, co blondýnka Cadenc neřekla.

,,Co všechno ti pověděla?" zeptala se Cadenc přímo, aby se to neprotahovalo na obkecávání a další nepotřebná slova.

Iris ale chvíli setrvávala v tichu. Pravděpodobně přemýšlela o tom, co mladší dívce nejprve poví.

,,Věděla jsi, že když je řeč o Celeste, škrábe si Renon pravou ruku?" Cadenc si vzpomněla na momenty, kdy si blondýnka při zmínce o Celeste začala škrábat ruku. Začala si toho všímat poměrně nedávno, ale taky si všimla toho, že její ruce jsou zjizvené, i když zcela nepatrně.

,,Všimla jsem si toho," oznámila jí tedy Cadenc jako jednoduchou odpověď a Iris jen přikývla.

,,Když Renon byla mladší, Celeste napravila svojí divokou magii na ní a popálila jí ruce. Je to pro Renon nepříjemná vzpomínka, jelikož tehdy se ujistila v tom, že jí její vlastní sestra nenávidí,"

,,A pověděla ti to proč?" čím víc toho bude Cadenc vědět, tím lépe. Iris chvíli evidentně přemýšlela, jestli jí to má povědět, ale nakonec se rozhodla, že ano.

,,Rodiče vždycky Renon vychvalovali a Celeste hodně žárlila a tak začala svojí mladší sestru šikanovat a vydírat. Brzy rodiče začali vychvalovat Celeste, která ale dál pokračovala v šikaně Renon," Iris povzdechla a opřela se o záda křesla. ,,O prázdninách, když Renon dostala od tebe portrét, ho Celeste hodila do ohně a málem Renon uškrtila,"

,,Ale proč? Vždyť to nedává smysl," nechápala Cadenc. Co měla Renon společného s tím, že dostala portrét od Cadenc? Vždyť by jí černovlasá havraspárská dívka měla být ukradená.

,,Renon mi pověděla, že prý Celeste chtěla být tvojí kamarádkou, ale hlavně se s tebou chtěla přátelit kvůli tomu, že jsi dítě Fortuny," Ah, tohle už smysl dávalo. Musely ale v tomhle rozhovoru pokračovat dál.

,,Takže Renon za tebou došla a všechno ti to pověděla?" dala Cadenc jasně najevo, aby Iris pokračovala. Profesorka Obrany přikývla.

,,Řekla, že nabrala odvahu, aby mi to oznámila," Cadenc se zamračila.

,,Proč to ale nepověděla mě?" Iris problesklo očima něco, co jasně naznačovalo, že se dostaly tam, kam chtěla.

,,Protože se v poslední době hádáte a jak jsem slyšela, nepomohlo tomu ani tvoje dohoda s Celeste,"

,,Vždyť jsem se takhle Renon snažila pomoct! Copak to nechápe?" nepříjemně sykla Cadenc a zamračila se.

,,Potřebovala tvojí podporu a jak ti sama říkala - chystala se za mnou a tys to mohla změnit," Cadenc stiskla čelisti pevně k sobě. Takže nakonec je to ještě její vina!

,,Cadenc... Dělá si o tebe starosti a nejen ona, já taky a jak jsem pochopila, tak i kluci," černovlasou dívku naštvalo, jak se na ní Iris téměř lítostně dívala. Nesnášela lítost a tohle nesnášela ještě víc.

,,Mě to nezajímá, umím si poradit a budu v pořádku. Omluv mě, ale už půjdu," bez dalších slov se Cadenc zvedla a opustila kabinet profesorky. Vevnitř jen na chvíli zůstal Bubo, který se chvíli chvěl a když Iris chtěla něco říct, už odletěl pryč.









Stříbrná Sova [Harry Potter]Where stories live. Discover now