Kapitola XXXIV. - Postremum spas

2K 182 8
                                    

Dveře do kabinetu profesora lektvarů se sami od sebe otevřely, když na ně dívka zaklepala. Cadenc vešla pomalými kroky dovnitř a zavřela za sebou a teprve pak se odhodlala promluvit:,,Dobrý den, pane profesore," Snape pozvedl hlavu od esejí, které právě opravovat a Cadenc si pomyslela, že v jeho obličeji spatřila něco jako překvapení.

,,Zdravím, slečno Jameová," pronesl chladně, až z toho Cadenc projel mráz po zádech. To si snad tak rychle od jeho hlasu odvykla? A to i při tom, že ho slyšela jednou týdně na hodině lektvarů. Dřív s ním ale trávila víc času.

,,Já.. jsem se chtěla omluvit," Snape její omluvu nepochopil a to se projevilo tím, že pozvedl jedno své obočí.

,,No, za to, že jsem tenkrát za vámi nedošla.. Vlastně ne, tedy.. Chtěla jsem se také omluvit za to, že jsem vás takhle přiměla vzpomínat na minulost," profesor byl její omluvou překvapen. Myslel si, že se dívce zhnusil nebo že se ho bojí a neočekával, že to bude dívka kdo se mu bude omlouvat.

Tváře Cadenc byly nepatrně růžové a aby to skryla, dívala se někam do země. Bubo se zase naopak na jejím rameni tvářil v celku spokojeně.

,,Vy se mě nebojíte, slečno Jameová? Nehnusím se vám? Byl jsem přeci mezi Smrtijedy, zabil jsem bývalého ředitele, sloužil jsem Temnému pánovi, mám na svědomí - "

,,Dost!" zastavila ho prudce Cadenc, která nehodala poslouchat dál seznam toho, co Snape kdysi provedl špatného. Věděla, že jí to nevadí, co udělal - minulost je minulostí, ale vadilo jí, že se z toho všeho Snape pořád obviňuje.

,,Pane profesore, to, co se stalo v minulosti, bylo ještě před tím, než jsem se vůbec narodila," poznamenala Cadenc skoro šeptem, ale pokračovala dál:,,A já ve vás teď vidím svého oblíbeného a skvělého profesora lektvarů a to se nezmění,"

Snape se nad dívčinými slovy zamyslel, vždyť v nich byla špetka moudrosti. Ona ho za nic neobviňovala, on se tu obviňoval sám, ostatně jako vždycky - za smrt Lily, za to, že se přidal k Smrtijedům, za to, že zabil tolik nevinných a za to, že zabil Brumbála, i když ho o tom sám požádal.

,,Chtěla jste se jen omluvit nebo jste přišla přečíslit další bezděčná pozitiva, která by mě měla nějak ovlivnit?" pronesl kousavě Snape a v jeho tónu znělo něco, co varovalo Cadenc, aby už nepokračovala ve svém ujišťování, že Snape za nic vinu nenese.

,,Chtěla jsem se dozvědět víc o kouzlu Poslední naděje," Snapea už na potřetí dívka překvapila.

,,Vy jste použila kouzlo Poslední naděje, aniž byste o něm něco víc věděla?" zeptal se jí s neskrývaným vyčítáním. Ano, stihl se ke Cadenc naučit se chovat, jako ke každému jinému vlezlému frackovi, ale Cadenc zůstávala dál klidná a posadila se do menšího křesílka naproti jeho stolu.

,,Přesně tak. Naučil mě ho Bubo a Iri - profesorka Rowenová mi pověděla, že se toto kouzlo používá v případě, kdy kouzelník nebo čarodějka jsou skoro vysílení a potřebují něčí pomoc," Snape si jen odfrkl.

,,Evidentně toho profesorka Rowenová také zas až tolilk neví," neměl nic proti Iris, ale to, jak se ho naučila, bylo zcela špatně.,,Kouzlo Poslední naděje neobnáší jen to, co vám profesorka řekla," Snape si všiml, jak se Cadenc nepatrně přisunula blíž, dokonce i Bubo nastražil uši a to i nehledě na to, že se dal počítat za vysoce inteligentního a moudrého.,,Toto kouzlo poprvé použil mág Vasili Světlý, který se snažil vymyslet nějaké kouzlo, které by v případě, že dojde k naprostému vysílení magického jádra, přivovalo na pomoc silnější kouzelníky či čarodějky. Ovšem, titul „Mág" neměl jen tak pro nic za nic. Mágové jsou velice silní a proto, aby dostali tento titul, musí splnit 7 divů magie. Jedním z mágů byl i Albus Brumbál, ale ten tyto zkoušky dělat nechtěl, tch," Snape pootočil očima. Nejspíš si vzpomněl na dobu, kdy mu Brumbál vysvětloval, kvůli čemu nechce titul mága získávat.,,Mág Vasili Světlý se ale přepočítal, protože žádný průměrný kouzelník či čarodějka, nedokázal toto kouzlo vykouzlit. Vasili ho ale studoval dál a došel k tomu, že toto kouzlo je všestranné - dá se použít prakticky kdikoli za předpokladu, že se jedná přímo o poslední naději," tuhle část ale Cadenc nepochopila a tak ho přerušila.

,,Ale já si ho kouzlím po nocích před spaním," Snape jí krátce probodl pohledem za přerušení, ale přeci jen se rozhodl jejímu tématu věnovat.

,,To, že ho dokážete vykouzlit před spaním je jen náznak toho, že pravděpodobně pro vás, je to něco jako poslední naděje na světlo či uklidnění před spaním," Cadenc se podívala na Buba, ale podívala se na něj jen proto, aby mohla v klidu popřemýšlet.

Takže kouzlila Postremum kvůli tomu, že takhel získávala poslední naději o světlo před spánkem? Ne, to ne, ale pak jí to najednou došlo.

,,Je to má poslední naděje, poslední pokus o to, že se mi nebudou zdát noční můry," pronesl a přiložila si ruku k čelu, jakoby si měřila teplotu. Nic to ale s tím nemělo společného - naopak, Cadenc jen takhle vyjádřila něco, co konečně pochopila. Dneska byl přímo nějaký den chápání!

Profesor dívku chvíli pozoroval a její závěr mu přišel zcela logický. Zase našel jakousi nepatrnou spojitost mezi ní a Harry Potterem - ten také trpěl nočními můrami, ale hlavně z toho důvodu, že mu do hlavy neustále lezl Voldemort nebo tedy možná Potter jemu. Také se to podobalo jemu, kdy i on měl za dětství problémy se spaním, hlavně se sny. A samosebou že je má pořád.

,,Tohle je podstata tohoto kouzla. Toto kouzlo bylo poslední nadějí, jak se zbavit prokletí a proto fungovalo," dívka ho chvíli ale jakoby ani neposlouchala a Severus už chtěl pronést nějakou jízlivou poznámku o tom, že si tu to všechno vykládá pro sebe, když se na něj ale dívka soustředěně podívala a pronesla:,,Takže kouzlem Postremum spas se dá vlastně zbavit všeho?" Severus si nad tímto dotazem pobaveně odfrkl.

,,Ne, všeho ne. Nefunguje v případě, když jiná naděje stále existuje. Například nebude fungovat, když se budete nacházet v jámě a nedaleko bude stát žebřík, abyste se dostala nahoru. Nebude fungovat ani v případě, že pozřete některý z jedů, na který existuje protilék,"

,,No dobře, ale třeba proč, když zkouzlím Postremum spas, tak se mi občas stejně zdají noční můry?" zeptala se ho nechápavě Cadenc a svráštila se stejnou nechápavostí obočí.

,,Zřejmě jde o noční můru, která je natolik silná, aby překonala i tak mocné kouzlo," Snape nevěděl jak jinak to má ještě vysvětlit. Odhadoval, že takhe to nějak mělo být, zvlášť po tom, co mu o snech Cadenc pověděla Iris. Pokud to byl přímo tenhle sen, který dokázal odolat i kouzlu Poslední naděje, tak se nejspíš jednalo o něco závažného, ale o co, to nikdo zatím nemohl tušit. Kromě jednoho Patrona.

Snape se významně podíval na Buba, spočívajícího na rameni Cadenc, který také vypadal v celku spokojeně. Severusovi připomněl bývalého ředitele - pokud by byl ředitel sova, pravděpodobně by měl absolutně stejný výraz.

,,Děkuju vám, profesore, za informace," poděkovala mu Cadenc po chvíli ticha a vstala ze svého místa, aby mohla kabinet opustit. Snape jen letmo pokývl:,,Pokud budete mít jakékoli otázky, víte, na koho se obrátit," Snape i při odchodu dívky všiml jejího sklíčeného výrazu, ovšem, nezastavil ji, nepromluvil, i když vlastně chtěl.





Stříbrná Sova [Harry Potter]Where stories live. Discover now