Kapitola XXXVII. - Pravda

2K 176 7
                                    

Škola pomalu získávala nádech vánoční atmosféry. Cadenc nikdy moc vánoce nemusela, ale vánoce tady v Bradavicích jí změnily pohled na svět, protože byly naprosto a doslova kouzelné.Hlavně teď se na vánoční prázdniny těšila ještě víc, kvůli tomu, že se znovu uvidí s Harry Potterem. Nevěděla, jestli náhodou nezapůsobí zákon "Štěstí - neštěstí", ale doufala, že se jí pro tentokrát vyhne. Jenže pak vzpomínala na Snapea a jaksi to svérázné „neštěstí" chápala.

,,Pravděpodobně se mnou nepůjde," přemýšlela Cadenc na své posteli. Dneska byl předposlední den před odjezdem studentů na vánoční prázdniny domů. Cadenc samosebou domů nejela a to ze dvou důvodů - Harry Potter a rodiče. Je lepší trávit prázdniny tady, než doma, kde je prakticky nežádaná.

,,Věř mi, že půjde," ujišťoval jí stříbrný výr. Dívka na něj nejistě pohlédla, ale dala na jeho slova. Chtěla Bubovi věřit.

Další den na snídani, kdy si tradičně do šálku nalévala černý čaj, přistála před ní bílá sněžná sova a nastavila jí tlapku, aby Cadenc mohla z její nožky odvázat dopis. Sova se zatím dívala na Buba vykulenýma očima, jakoby nevěřila tomu, co vidí, ale jakmile byla zátěže na své tlapce zbavena, odlétla pryč.

,,Co to máš?" ptala se Renon a nahlížela na obálku, která se rozrovnala, ale Cadenc svojí kamarádku odstrčila.

,,Proč máš tendence strkat nos do cizích věcí?!" vyjela na ní a zamračila se. Renon se zamračila, ale radši zůstala mlčet. Nemělo smysl to přece dál řešit a o něčem se dohadovat.

Dopis byl od Harryho Pottera a černovláska se téměř zachvěla. Mladík psal, že bude mít čas v pátek před Štědrým dnem a že se tedy můžou sejít. Psal také, že počítá s tím, že s ní půjde profesor lektvarů. Cadenc, stále třímajíc v rukou dopis se nejistě podívala k profesorskému stolu, kam se už dlouhou dobu nedívala. Snape stejně jako ona, v rukou třímal dopis, zamyšleně si ho četl a... mračil se. To nebylo asi dobré znamení.

Na okamžik se temný pohled střetl s tím smaragdovým a dívka se s nepatrným ruměncem rychle odvrátila a pokračovala ve čtení dopisu nebo se o to aspoň snažila.

Do pátku zbývaly už jen tři dny a Cadenc celou tu dobu nemohla pochopit, jestli s ní Snape půjde nebo ne. Choval se tak jako obyčejně, nevolal Cadenc k sobě, prostě nic. Až teprve v pátek, kdy se měla s Chlapcem, který přežil a zvítězil sejít, tak k ní Bubo přinesl drobnou ruličku. Srdce Cadenc se málem zastavilo v neočekávanosti a zvědavosti a.. naději. A opravdu se její domněnka potvrdila.

Po snídani před hlavním vchodem.

S.S.

Cadenc se tomu dokonce musela v bezpečí havraspárské společenské místnosti zasmát. Tolik jí to připomínalo to samé psaní z prvního ročníku, kdy také šli do Prasinek, aby se setkávali s mladým kouzelníkem. Vzala si svůj cestovní plášť a už běžela k hlavnímu vchodu s Bubem nad její hlavou.

,,Dobré ráno, slečno Jameová," pozdravil Snape mladou dívku a jako vždycky, lehce přikývl na pozdrav.

,,Vám též, pane profesore," nakonec se Cadenc podařilo chovat se zcela normálně a to jí v celku uspokojilo.

Na rozdíl od minula, tentokrát padal chundelatý bílý sníh a Cadenc schválně vkročila rychleji, aby se pak mohla zastavit a nechat v tichém waltzu padat vločky na své bledé dlaně. Sníh jí padal do vlasů, na černý cestovní plášť a Cadenc si vzpomněla, že na sebe neseslala ohřívací kouzlo. V rychlosti to napravila, než se Snape objevil u ní a na chvíli se jejich oči zase střetly.

,,Slečno Jameová, pan Potter na nás už jistě čeká a nemyslím si, že by se mu hodilo, kdybychom doráželi tak dlouho," černovlasá dívka polkla a natáhla se pro kapuci s kožíškem na okraji.

,,Samozřejmě," řekla tak chladně, že to znělo jako zamrzání vody ve Velkém jezeře.

Jakmile překročili hranici Bradavických štítů, Snape pobídl malou dívku, aby se ho chytila za paži a oni se tak hned mohli přemístit. Cadenc tak učinila těžce, protože pak, co se objevili na hlavní ulici Prasinek, se Snapea musela pustit, i když se jí nechtělo. Soustředila se teď tedy radši na to, co jí čeká, až se setká s Harry Potterem.

U Tří košťat bylo i nehledě na nadcházející vánoce rušno. Cadenc stejně tak jako pokaždé nikam neviděla, ale jakmile vstoupila se Snapem dovnitř, lidé nejblíž okolo nich ztichli a pozorovali je, jakoby byli nějaký neobyčejný exponát. Stejně ale jako minule, i tentokrát se ozval známý hlas černovlasého mladíka a než Cadenc vůbec stihla postřehnout odkud se ozval, vzal jí Snape za ruku a táhl jí ke stolu.

Svět Cadenc se jakoby na nějakou chvíli zpomalil. Cítila jemnou lektvaristovu ruku. Byla.. teplá, nehledě na panující zimu za okny hostince a hlavně - tak něžně a opatrně tiskla dívčinu ruku. Než si ale stihla ten příjemný pocit zapamatovat, Snape jí už pustil. Právě dorazili ke stolu, kde jim mladý Harry Potter zabral místa.

,,Zdravím, profesore, ahoj, Cadenc. Byl to dlouhý rok," počkal, až se Cadenc usadí ke stolu a teprve pak se posadil.

,,Jak jste se měl na kurzu bystrozora, pane?" vlídně se ho zeptala Cadenc a mladík byl evidentně rád, že si to dívka pamatovala.

,,V celku dobře, ale řešili jsme převážně nudné případy. Zcela marginální záležitost," pokrčil po té rameny a ihned se ozval Snape:,,Myslím, že jsme sem nepřišli řešit kariéru pana Pottera. Nemohli bychom přejít k té důležitější části?" a hned se podíval na Buba, který stále spočíval na rameni Cadenc. Ta se z jednoho na druhého nechápavě podívala.

,,Abyste věděli o co jde - tady Patron slečny Jameové zná celou pravdu, kdo Cadenc doopravdy je. Proč má barvu očí stejnou jako pan Potter, proč má podobnou hůlku a proč.." Snape se odmlčel a Cadenc kvůli tomu vypadala zmatená.,,A proč je podobná nejen Lily, ale i mé matce," Bylo vidět, jak Harry Potter strnul a zadíval se na staršího muže.

,,Vaši matku?" dotázal se, jakoby špatně slyšel a Snape ho takovou poznámkou i odbil:,,Copak jste špatně slyšel?" líně se ho zeptal.

,,Počkat, teď to pro jistotu nechápu já - možná že s vámi," podívala se Cadenc na Harryho.,,Něco společného mám, ale to může být náhoda, ale nechápu.. Vždyť..." Cadenc se s každým slovem cítila zmatenější a zmatenější.

,,Naznačuji tím, slečno Jameová, že vaši mudlovští rodiče nejsou vlastně ani vašimi rodiči. To by pak vysvětlilo jen část věcí, ale zeptejte se vašeho Patrona. Jsem si jistý, že vám toho poví víc," A jelikož Cadenc Snapeovi věřila, podívala se na Buba, který se tedy s klidem posadil na stůl tak, aby na všechny viděl.

,,Severus má pravdu - tví rodiče, Cadenc, nejsou tvými pravými - biologickými rodiči," dívka na chvíli přestala dýchat. Ne, teď ne. Chce vědět pravdu. Hluboce se nadechla a jak to měla ve zvyku, zatvářila se kamenně a to byl dostatečný důvod pro Buba, aby pokračoval.

,,Cadenc je čistokrevná čarodějka," další napětí. Cadenc si všimla, jak se na sebe Snape s Harrym podívali.,,Její otec je potomkem Evansů a matka potomkem Princeů," dívce ty jména nic neříkala, ale mladíkovi a profesorovi evidentně ano. Harry si všiml zmateného výrazu Cadenc a promluvil:,,Lily Evansová byla moje matka," Cadenc si zevnitř skousla ret. Tím se vysvětlovalo, proč jméno té ženy tu padlo už před tím.

,,A moje matka pocházela z rodu Princeů," dodal Snape a dívku to šokovalo ještě víc.

Dneska evidentně byl den velkých změn.






Stříbrná Sova [Harry Potter]Where stories live. Discover now