Kapitola LXXVIII. - Jameovi

1.1K 110 14
                                    

Muž v černém obleku uprostřed léta byla podivná podívaná, zvlášť, když si to mířil sám a bez ničeho k panelovému domu, kde bydlel pár, co žil v jednom z malých bytečků, kde byl cítit zápach kávy překrývající ten od alkoholu. Severus se potřeboval jenom ujistit, že Cadenc je opravdu u své babičky, jak tvrdil Potter, ale značně o tom pochyboval už jenom z toho důvodu, jak se dívka v průběhu školního roku chovala. V zákoutí své mysli ale doufal, že to není pravda a že je všechno v pořádku, protože kdyby nebylo tak.. to může značně zkomplikovat situaci. 

Severus vystoupil po schodech ke známým dveřím a zazvonil, aby trpělivě vyčkal příchod jednoho z Jameů. Jenže po pěti minutách se nikdo neobjevil a tak to muž zkusil znovu. Zase nic. Už se odhodlal použít magii, aby dveře otevřel, když se na opačném konci malé chodby otevřely dveře a z nich vyšla starší žena, evidentně si to mířící na nákupy. 

,,Dobrý den, chlapče. Jdete za Jameovými?" zeptala se ho mile, jakoby snad viděla svého vnuka a usmála se, zatímco zamykala za sebou dveře. 

,,Ano," přikývl Severus a sledoval starou ženu.

,,Ti už jsou bohužel po smrti. Oba zemřeli těsně po sobě uprostřed června," Rakovina. Severus si byl jistý, že si jejich životy odnesla tahle proklatá nemoc, nemusel ani hádat. Že by se to Cadenc dozvěděla a rozhodla se truchlit neznámo kde nebo spíš - u své babičky? Také možnost. ,,A jejich drahá dceruška je pohřešovaná," muž zbystřil. 

,,A jak dlouho?" zeptal se jí zcela klidně.

,,Myslím, že druhým rokem, ale to jsem se dozvěděla až nedávno. Nikdy jsem moc Jameové s jejich dcerou neviděla a teprve po tom, co zemřeli, jsem zaslechla, že už u nich dcerka nějakou dobu nebydlela. Asi jí daly na  starost někomu jinému, aby dívenka nemusela vidět, jak její rodiče pomalu umírají. Chudáček malá," Severusovi bylo jasné, že celou dobu Cadenc byla s ním nebo s Potterem, ovšem, otázkou bylo, kde je teď.

,,Mohla by být u své babičky? Matky Sereny Jameové?" bylo nepravděpodobné, že by mu stará žena na tento dotaz odpověděla, ale doufal, že něco ví. 

,,U Augusty? Ta už je pěknou řadu let po smrti, drahý pane," Severus se napjal.

,,A co matka ze strany Erica Jamea?" stará dáma pokrčila rameny. 

,,Jak vím, zemřela ještě když byl malý. Před několika měsící bylo výročí jejího úmrtí a Jameovi jezdili na hřbitov, ale bez dcerky," muž v černém se zhrozil - Cadenc zmizela neznámo kam a ještě ke všemu všem lhala! Musela ale dostávat dopisy od přátel, ne? To byla další myšlenka, kam se Severus vydá - musel aspoň za Iris, ta něco určitě vědět bude a případně se zeptá přátel Cadenc, jestli si s nimi vyměňuje korespondenci. 

Iris, stejně jako Harry, byla také překvapená návštěvou Severuse, který se nečekaně objevila na prahu jejího domu, ovšem neváhala a pustila ho dál. Muž ani nečekal a zeptal se Iris: ,,Kam ti říkala Cadenc, že jede?" Iris vypadala zaskočeně. Severus přeci nic vědět neměl.

,,No, říkala mi, že jela na dovolenou do jiné země s Harry a Ginny," tentokrát to Severus nevydržel a praštil pěstí do stolu a následně se přesunul před krb se založenýma rukama na hrudi. 

,,Ta malá potvora.." pronesl skrz hněvem zaťaté zuby a snažil se přemýšlet, co dál dělat.

,,Stalo se něco, Severusi?" opatrně se ho zeptala mladší profesorka a Severus, aniž by odvrátil pohled od ohně, který ho uklidňoval, spustil: ,,Lhala - Potterovi a Weasleyové řekla, že jede na prázdniny, ke své nevlastní mudlovské babičce, která, jak jsem zjistil, už je dávno po smrti a evidentně lhala i tobě. Nemusím se ani ptát, jestli lhala svým přátelům, už mi to je jasné," Iris tam stála šokovaná, neschopná slov. Její drahá mladší kamarádka jí lhala, ještě ke všemu dívka, ve které viděla vlastní dcerku. 

,,A... a kde je tedy?" položila Iris další otázku, ale nemyslela si, že dostane odpověď. 

,,Nemám nejmenší možné tušení, ale je mi jasné, že s tím něco musíme dělat. Vzhledem k tomu, jak se Cadenc chovala celý minulý školní rok a že si teď zmizela kam chce a při tom všem lhala, jenom zhoršuje situaci, zvlášť když se bavíme o tak mocné čarodějce," Iris souhlasně přikývla. Tohle byl mimořádný stav. Nejen, že se s ní samotnou mohlo dít cokoli, ale taky někdo s ní něco může dělat. To, že svět byl zbaven Voldemorta, ještě neznamená, že se někde neobjevil další černokněžník, který třeba bude chtít využít sílu Cadenc.

Tentýž večer se v domě Pottera a jeho budoucí manželky sešli Iris, Severus, přátelé Cadenc a pár členů Řádu včetně McGonagallové, Pastorka, obrazu Brumbála, profesora Longbottoma a dokonce jeho přítelkyně Ell, která se k Řádu přidala poměrně nedávno a v Bradavicích začala vyučovat Studie mudlů.

Severus jim vysvětlil o co se jedná a následně všichni začali rozmlouvat o možných krocích toho, co by mohli udělat. 

,,Pane profesore, proboha, zemřeli jí rodiče, co když chce jenom být sama?" zeptal se Potter snad proto, aby nějak podivně odlehčil atmosféru.

,,Nebuďte naivní, Pottere. Po celý školní rok se Cadenc chovala vysloveně podivně, při tom, že Jameovi zemřeli teprve uprostřed června a její chování bylo stejné jako po celý školní rok. A fakt, že nám lhala už nám dává pravomoce jí počítat za pohřešovanou," vysvětlil mu Severus, jakoby to byla ta nejlogičtější věc na celé téhle schůzce. 

,,A co tedy navrhujete?" zeptala se profesora Lektvarů McGonagallová a všechny oči spočinuly na Severusovi.

,,Prvně by bylo dobré vyřídit záležitosti na mudlovských úřadech - i ty jí hledají a nemyslím si, že by jí mohli najít rychleji jak my. Dále je přeci jen dobré zjistit, kde bydlela babička Cadenc. Je možné, že je přeci jen u ní doma sama, i když jsem na pochybách a poslední věc -" Mistr lektvarů nedořekl to, co chtěl říct, protože zdí domu Pottera a Ginny právě proletělo něco černého a středně velkého. Nepříjemně to zařvalo, udělalo to několik koleček ve vzduchu a pak to zmizelo. Všichni zírali na místo, kde to černé cosi zmizelo a jenom některým bylo jasné, co to vlastně bylo. 

,,U Merlina, to ne.. To ne!" vykřikl kupodivu Gabriel a všichni se na něj podívali. ,,Vím, co to je.. Jednou jsem si půjčil zápisky Cadenc a mezi stránkami měla obrázek černé podivné vrány a.. tohle vypadalo, jako ona.." znovu zavládlo ticho. A něco v tom tichu bylo nepříjemně děsivé.

Stříbrná Sova [Harry Potter]Where stories live. Discover now