Kapitola LIII. - Profesorská porada

1.6K 152 5
                                    

Zatímco bradavický expres vyjížděl z nádraží King's Cross, v bradavické škole čar a kouzel probíhala učitelská porada, kdy v tomto roce nemusela ředitelka snad poprvé nikoho seznamovat s novým profesorem Obrany proti černé magii. 

Iris šla po dlouhé chodbě a zvuk jejích kroků se odrážel od stěn. Neusmívala se; byla zamyšlená a přemýšlela samozřejmě o Cadenc. Nemohla teď na ní nemyslet, zvlášť když věděla, že je Cadenc, lehce řečeno v nebezpečí. Na první pohled se nic vážného ani nestalo - no tak někdo poslal článek o Cadenc do Denního věštce, přece to nebyla taková tragédie. Stejně tak i ohledně toho, že dívku o prázdninách někdo sledoval, no a? Iris ale věděla víc. 

Moc dobře si pamatovala na šestý ročník, kdy chodila na jasnovidectví, které učila Trelawneyová společně s Firenzem. Tenkrát ale měli hodinu s lehce bláznivou učitelkou a Iris zůstala ve třídě jako poslední, protože si ještě dopisovala pár poznámek. Když se chystala už odejít, stála k ní Trealwneyová čelem s prázdným pohledem. Otevřela pusu a začala říkat jakousi věštbu. Iris si už nepamatovala přesně, co se v ní říkalo, ale po dlouhé přemýšlení pochopila, že ta věštba se týkala Cadenc. Vlastně to pochopila, jakmile se s Cadenc seznámila na nádraží. V ten moment jí to došlo a došlo jí, co dívku čeká. 

Iris moc dobře věděla, že jakákoli hlasitá zmínka o štěstí Cadenc nebo klidně i jejím úspěchu, může, nyní už třeťačku, ohrozit. To ale nebylo přímo to nejdůležitější. Důležitější bylo to, že Cadenc vyobrazovala balanc dobra a zla, ale to neznamená, že se nemůže přiklonit na jednu z určitých stran. Iris sice nevěděla, co probíhá v hlavě Cadenc, ale moc dobře věděla, že to ví její Patron. Jak si ale promluvit s ním? Iris by strašně chtěla vědět, co se honí hlavou Cadenc, pak by se mohla pokusit něco změnit, aby se Cadenc případně vrátila k balanci. Možná by se mohla nacházet na té světlejší straně, ale je možné, že tím by víc škodila sobě, zatímco na straně druhé - temné - by zase přinášela škodu ostatním.

Iris došla ke sborovně a otevřela masivní dveře, aby vstoupila dovnitř. Byla mezi prvními, to bylo dobře a i Severus už tam byl. Profesorka ihned došla za ním, aby jí sdělil případné novinky a když se na ní podíval, pochopila, že se opravdu něco stalo.

,,Co se stalo?" zeptala se ho rovnou. Severus byl vždycky člověk klidu. Jak závažná by situace nebyla, on vždycky měl chladnou hlavu a díky tomu si dokázal hrát na někoho, kým vlastně doopravdy není, jak to bylo v průběhu vlády Voldemorta. Iris měla důvod k tomu, aby jí tento člověk inspiroval a aby ho počítala za svojí autoritu.

,,Situace mezi studenty v tomto roce nebude zrovna nejlepší, pokud bych měl být strohý," To už Iris pochopila, ale Severus jí vylíčil, co viděl na nádraží společně s tím, co viděl, když opustil havraspárskou dívku. 

,,Takže si myslíte, že může dojít i k ohrožení Cadenc?" zeptala se ho Iris po tom, co profesor dokončil vyprávění toho, co viděl. Než ale stačil odpovědět na její otázku, vkročila do sborovny ředitelka. Iris si ani nevšimla, že ve sborovně už byli přítomní všichni profesoři a tak se odtáhla od Severuse, aby mohla McGonagallovou vnímat. 

,,Přeji dobrý den, vážení kolegové. Než se pustíme do učitelských povinností, rozvrhů a podobných věcí, chci s vámi probrat jednu studentku," McGonagallová si všechny přeměřila pohledem.,,Chci se s vámi pobavit o Cadenc Jameové," Iris jen tiše povzdychla, co má asi čekat teď?,,Je důležité, abyste její výsledky v tomto roce nikde aktivně nerozhlašovaly. Aby to nebylo podezřelé, nebudou se rozhlašovat ani výsledky jiných studentů, takže všechny písemky, testy, úkoly, eseje a další budete zajišťovat speciálním kouzlem, které dovolí jen podepsanému studentovi uvidět svojí známku a hodnocení. Co se týče kolejních bodů - ty se budou přičítat či odečítat až po vyučování a né v průběhu hodiny. Každý dostane speciální brk, který sám automaticky bude zapisovat jména studentů, kteří buď vyrušovali či dělali jiné neplechy, které v průběhu hodiny dělat nemají nebo kteří odpověděli správně na váš dotaz či správně vyřešili stanovený úkol. Po hodině jen pronesete požadovanou inkatraci a body se automaticky samy přičtou či odečtou. Pokud budete chtít některého z žáků pochválit či pokárat, dělejte to prosím po vyučování, zvlášť se to týká vás, profesore Snape," McGonagallová se významně podívala na Mistra lektvarů.

,,Já s tím problém nemám, paní ředitelko," pronesl zcela v klidu a McGonagallová tedy přikývla a pak pokračovala ve svém monologu, který se už týkal záležitostí vyučování a dalších podobných věcí. Když už se ale konečně všichni začali rozcházet, McGonagallová Severuse a Iris zastavila a poprosila je, aby šli do jejího kabinetu, kteří tak ihned učinili. 

,,Albusi," zavolala McGonagallová na bývalého ředitele školy, který se teď vybavoval s Armandem Dippetem.

,,O, zdravím, Minervo," pozdravil se s ředitelkou Brumbál, když se vracel do svého portrétu.,,Zdravím i tebe, Severusi a vás, slečno Rowenová," Severus jen kývl hlavou na pozdrav a Iris se na bývalého ředitele usmála. 

,,Albusi, jak jistě vidíš, slečna Rowenová je pořád tady a i v tomto roce bude učit Obranu proti černé magii," Brumbál se ale tajnůstkářsky usmíval a čekal, co stávající ředitelka poví.,,Cadenc Jameová tedy opravdu tuto školu zbavila prokletí," muž se podíval na hnědovlásku, která se na něj široce usmála.

,,Jak to ta dívka dokázala?" 

,,Iris, prosím buďte tak hodná a povězte Brumbálovi, co se tenkrát stalo," a Iris mu pověděla všechno. Tak ráda na ten den vzpomínala, protože snad nezažila nic krásnějšího, i když se to přeci jen podobalo chvílím, kdy byla s Anne.

,,Pozoruhodné," přikyvoval bývalý ředitel.

,,A to ještě není všechno. Ta dívka je doopravdy čistokrevná, Albusi," Brumbál zase přikývl a jen zabrblal něco jako tušil jsem to.,,A jejími vzdálenými příbuznými jsou pan Potter a Severus," tentokrát byl Brumbál opravdu překvapený.,,Měli to vědět jen oni, slečna Weasleyová a slečna Rowenová, ale dostalo se to do Denního věštce," dovyprávěla mu v krátce ředitelka. 

,,Ta dívka měla problémy už v prvním ročníku. Je důležité, aby jich neměla dvakrát tolik i v tomto ročníku, pokud chceme, aby se to na ní nijak negativně neodrazilo. Pokud použila Postremum spas, dokazuje to, že je mocná čarodějka a nechceme z ní udělat pohromu horší, než byl Voldemort, protože jinak by jí pravděpodobně nezastavil nikdo," Brumbál měl pravdu a to věděli všichni přítomní.

,,Tím se dostáváme k tomu, proč jsem si vás dva sem přivedla," ředitelka se podívala na své dva hosty.,,Máte k slečně Jameové nejblíž a proto vás prosím oba, abyste na ní dávali pozor," nic víc nemusela říkat, protože i Iris i Severusovi byla její slova více než jasná.





Stříbrná Sova [Harry Potter]Kde žijí příběhy. Začni objevovat