Kapitola XXXIX. - Příměří

2.2K 176 16
                                    

Snape povzdechl.Samozřejmě, že věděl, že se mu to nepodobá chvíli se nad sebou divil, že vůbec něco takového vypustil z úst, ale to co už bylo řečeno se nedalo vrátit zpět. Leda že by u sebe měl obraceč času.

,,Bereme ohled na to, že slečna Jameová je naše vzdálené příbuzná a že jí nechrání ochrana krve jako vás," lektvarista si všiml zmateného pohledu dívky při zmínce o ochraně krve, ale byl si jistý, že jí to její soví přítel vysvětlí později.

,,Já nic proti nemám a jsem i jistý, že ani Ginny nebude mít nic proti tomu, aby u nás Cadenc zůstávala přes prázdniny," Mladý Potter se na dívku usmál a hned se ozval profesor:,,Měsíc může zůstávat u mě," vážně, měl chuť na sebe uvrhnout Silencio, dokud nevypustil z úst nějakou další věc. Od kdy dřív mluvil než přemýšlel? A teď se ještě ke všemu musel vypořádat s dalším překvapeným pohledem Pottera a havraspárské dívky.

,,No páni, profesore. Překvapujete víc a víc," Potter prostě musel něco říct, že? Jinak to přece nešlo.

,,Mám snad zmiňovat, že slečna Jameová je i moje vzdálená příbuzná?" pronesl zcela líně profesor a podíval se na mladíka, jakoby se díval na otravného studenta, kterým Potter bez pochyby v době studia byl.

,,No, stejně jsem překvapený, ale samozřejmě nic proti nemám. Tady hraje roli rozhodnutí Cadenc," pár zelených očí se upřel na černovlasou dívku, stejně jako pár těch černých. Dívka chvíli zmatkovala, než svůj zmatek nezakryla svojí kamennou maskou - jak podobné Severusově matce. Kolikrát to dělala i ona, když stála před otcem Severuse a bránila svého syna. Byla to silná žena, ale byla závislá na svém manželovi. Bude taková i Cadenc? Profesor mohl jen hádat.

,,Souhlasím - jeden měsíc u Harryho a jeden u pana profesora. Myslím, že to tak bude nejlepší," přikývla dívka a pohladila Buba po zádech. Bylo pozoruhodné sledovat reakce dívky na pravdu, kterou se dozvěděla o svém původu. Severus byl například doopravdy překvapen a i potěšen. Vždycky chtěl mít děti nebo aspoň nějaké příbuzné, ale jak věděl, byl poslední žijící člen rodu Princeových a i když Cadenc byla narozena mezi mudly nebo přesněji - mezi motáky, stejně zůstávala jeho příbuznou, patřící do rodu Princeových, ale stejně tak i do rodu Evoriových - byla pravděpodobně posledním žijícím členem tohoto rodu, i když, nikdo nevěděl, kdo k nim také mohl patřit.

Snape si uvědomil, že Cadenc se celou dobu snažila schovávat za svojí maskou, ale nečekala, že jí tyto informace až natolik šokují a Severus se ani nedivil. Né každý den se člověk dozví, že jeho rodiče jsou vlastně jeho nepraví rodiče.

,,Fajn, ale taky se musíme domluvit ještě s tvými rodiči," promluvil Potter a bylo vidět, jak se dívka na židli nepatrně napjala. V očích jí problesklo něco, co někdy probleskne i v očích Renon, když se začne mluvit o Celeste. Z druhé strany ale Snape věděl, že Celeste se ke své sestře nechová zrovna nejlíp. To se ke Cadenc už lépe chovají její „rodiče", ale přeci jen - ten záblesk něco znamenal.

,,No.. dobře," zaváhala na chvíli Cadenc a lehce sklopila hlavu, aby se na Pottera a Severuse nemusela dívat. Nebo spíš proto, aby nebyla vidět ona a to, jak lehce posmutněle a sklesle vypadá. Potter si pro jistotu ničeho nevšiml, ale Snape ano. Né nadarmo byl přeci dvojitý agent. Měl za úkol všímat si i takových to detailů.

,,Asi vám pošlu sovu, kdy budu mít čas a myslím si, že to bude hned v lednu, možná únoru," začal Potter plánovat dopředu jejich sraz, ale do jeho uvažování se vložil Snape.

,,Pane Pottere, asi zapomínáte, že kromě vás tu pracuje ještě jeden člověk a ten druhý studuje," Snape mu tak připomenul, aby nemyslel jen na sebe, ale Harry se zdál zcela v pohodě.

,,Domluvíme se, kdy budeme mít čas všichni tři," Severuse štvalo, že Harry už na jeho narážky nereaguje tak, jak dřív. Z druhé strany - teď by mu stejně nemohl odebírat body, takže to nemělo ani moc žádný smysl.

,,A my už musíme jít," vstal od stolu Snape, aby ho ani dívka ani Potter nezačali přesvědčovat, aby tu ještě chvíli poseděli. Snape měl i tak dost práce a přítomnost Pottera si užije ještě příště. Ani Cadenc, ani Harry nic nenamítali. Cadenc určitě kvůli tomu, že Snape byl prostě autoritou a jejím profesorem a Harry kvůli tomu, že byl na tyto reakce zvyklý. Nu což, kdo by si za sedm let nezvykl?

Dívka a profesor se jakž takž rozloučili s Chlapcem, který přežil a zvítězil a zamířili zpátky do hradu. Stále chumelilo a tentokrát o něco víc, takže si dívka natáhla kapuci na hlavu a své černé vlasy schovala od napadení bílými vločkami. Kdyby měla cestovní plášť červený, asi by vypadala jako dívka z mudlovské pohádky. Severus se snažil vybavit její jméno, když se ozvala Cadenc:,,Jak kouzelníci vysvětlují meteorologické jevy?" zeptala se ho a Snape si uvědomil, jak marginální tento dotaz byl.

,,A jak je asi vysvětlují mudlové?" kousavě odpověděl a smaragdové oči se na něj na chvíli zpoza ramene podívaly, ale vypadaly zcela klidně.

,,Ptám se protože ten večer, 1.září, se na nebi objevil blesk a silný hrom a nebe bylo v ten den jasné," Severus si vzpomněl, jak v ten večer našel dívku na zemi v bezvědomí a měla pravdu - v ten den se z čistajasna objevil blesk. Bavil se o tom přeci ještě s Iris a ta samosebou také neměla tušení, co by to mohlo být nebo přesněji - co by ten blesk mohlo způsobit. Možná nějaká mudlovská technologie?

Severus sledoval, jak se Bubo vznesl do vzduchu, evidentně proto, aby se proletěl nebo možná proto, aby nechal Cadenc a Severuse si v klidu popovídat. Severus se cítil jaksi klidněji, když stříbrný výr neseděl na rameni dívky a díky tomu mohl v klidu odpovědět.

,,Nevím, co ten blesk vyvolalo, ale je možné, vzhledem k tomu, že nebe nebylo zatažené, že to byla magie," Cadenc jen přikývla a ponořila se do přemýšlení. Snapea samotného zajímalo, co ten blesk mohlo vyvolat. Nevěděl, kde přesně se to stalo, proto se ani nemohl přemístit, aby se tam podíval a dívku to evidentně zajímalo stejně jako jeho. Ještě ke všemu, ptal se na to Brumbála a ani takový moudrý člověk jako on neznal odpověď na tuto otázku.

Po tom, co došli na konec hlavní ulice v Prasinkách, nabídl Snape rámě mladé dámě a pozoroval, jak nejistě ho vzala za rukáv. V další moment se přemístili před hranice ochranné bariéry Bradavického hradu a zbytek cesty šli mlčky. Severus jen přemýšlel, jestli by měl dívku požádat o pomoc s lektvary. Né, že by to nezvládl sám, vždyť byl Mistrem lektvarů, ale uvědomil si, že Cadenc je přeci jeho příbuzná a je tu velká možnost, že si budou rozumět. U Merlina, vždyť mu už rozuměla v prvním ročníku! Ano, Severus Snape si toho ještě musí promyslet dost.

,,Potřebuji pomoct s lektvary pro madam Pomfreyovou. Byla by jste ochotna připravit Bezesný spánek a lektvar proti chřipce?" vypadalo to na chvíli, jakoby přesně tohle chtěla dívka celou tu dobu slyšet.







Stříbrná Sova [Harry Potter]Where stories live. Discover now