#71

327 51 3
                                    

Dnešní díl maličko kratší, přesto doufám, že se bude líbit. A že ucítíte tu obrovskou přemíru emocí, kterou jsem do části vložila... ♥

* * * * * * * * * * * * * 

I když jsem z celého srdce chtěla začít jeho slova zpochybňovat, jakmile jsem pohlédla do Louiho zakalených mrtvých očí, došlo mi, že Samuel říká pravdu. Bylo to přesně tak. Nevnímal mě. Ba co víc, nevnímal nic, co jej obklopovalo. Zíral kamsi do dálky, nezaostřeně, nesoustředěně.

Vzlykla jsem, jedna kapka dopadla Tommovi na čelo. Což u něj způsobilo takřka hysterický výbuch smíchu. Lekla jsem se, o kousek se odtáhla a s obrovským bodnutím viny zjistila, že jsem poprvé v životě naprosto bezbranná. Doteď jsem si dokázala poradit s každou překážkou. Ať už více či méně úspěšně. Ovšem nyní...

Hruď se mi svírala. Sledovat člověka, jehož jsem z celého srdce milovala, jak mi před očima odchází a já s tím nemůžu nic udělat, bylo nesmírně bolestivé. Věděla jsem, že bez něj ze mě nic nezbude. Ano, hodlala jsem přistoupit na Samuelovu nabídku. Vždyť jsem tak mohla Louise zachránit! A při vědomí, že je naživu, bych se možná vyrovnala i s jeho ztrátou. Ale takhle...

Zvrátila jsem hlavu k černé temnotě jeskyně a nahlas zaúpěla. Bolest mě rvala na kusy. Cítila jsem, jako by se mé tělo fyzicky rozpadalo na několik tisíc nesourodých částí. Bože... Myslela jsem, že jsem v životě prožila už všechno. Zakusila i to nejhorší utrpení. A najednou... Teprve jsem začínala naplno chápat, co to je Peklo.

„Nenávidím tě," zasyčela jsem skrz zatnuté zuby.

„Co?" postoupil Samuel blíž a lehce se ke mně sklonil. Co jiného ode mě čekal? Vážně věřil, že bych mu po tom všem projevila náklonnost?

Obrátila jsem k němu hlavu. „Nenávidím tě. Nenávidím tě každým kouskem své bytosti. Nenávidím tě silou všech životů, které má moje duše za sebou. Nenávidím každou jednu vteřinu, kterou jsme spolu kdy strávili!"

Samuel zbledl. Jestli v sobě do té doby měl zbytky sebejistoty, nyní se válely v prachu. Vypadal přepadle. Jako malé ustrašené dítko. Jako někdo, komu vzali vědomosti o podstatě světa.

„To přece nemyslíš vážně," opáčil šeptem. „Já bych... Dám ti všechno! Budeš zdravá, budeš... nedozírně bohatá! Pomyslíš na něco a dostaneš to. Hned, bez váhání. Chceš být slavná? Budiž. Chceš žít v luxusním domě? Není problém."

„Já ale o nic z toho nestojím."

Zavrtěl hlavou a rychle si jednou rukou projel vlasy. Zatímco já polykala vzlyky, jež se mi tlačily hrdlem, on nervózně pochodoval po jeskyni a stále dokola si mumlal. „Nerozumím. Tohle chce přece v dnešním světě každý! Zatraceně, Petro," poklekl ke mně a hrubě mi prsty zaryl do ramene. „Podívej se na toho chudáka! S ním tě nic nečeká. Nic! Takový zůstane do konce života. Naposledy vydechne v nějakém špinavém blázinci, sám, opuštěný. Nic tě u něj nedrží! Postarám se o tebe i o to děcko."

A právě v té chvíli se mi jako mávnutím kouzelného proutku ulevilo. Prostoupil mnou klid, mír. Neuvěřitelná harmonie, možná až děsivá. Ze srdce mi spadly okovy, plíce se mohly konečně naplno nadechnout.

Napřímila jsem se, setřásla jeho ruku a upřela na něj odhodlaný zrak. Ve tváři se mi nepohnul jediný sval, veškeré pochybnosti se rozplynuly. „Nevydechne sám. Nikdy."

Obočí mu vystřelilo výš. „Jak to... Jak to myslíš?"

Zahleděla jsem se na svou lásku. Na svého partnera. Mé city k němu se nezmenšily, kdepak. Snad ještě zesílily. Nedovedla jsem si bez něj představit jedinou minutu. I kdyby to znamenalo, že se k němu připoutám. A to úplně jinak, než by mě kdy napadlo.

„Neopustím ho. Postarám se o něj."

Chvíli ticha vystřídal Samuelův hurónský řehot. „Tohle přece nemyslíš vážně!"

Pousmála jsem se, ačkoli jsem přes slzy neviděla, a jemně Louimu z čela odhrnula neposedný pramen vlasů. „Myslím to vážně. Přímo smrtelně."

„Tys zešílela!"

Jeho rozezlený hlas vyplnil každý čtvereční centimetr tamního prostoru, vracel se ozvěnou a dozníval v kamení kolem nás. Mě však nerozhodil. Nedovedla jsem si najednou představit nic, co by mě dokázalo vykolejit. Rozhodla jsem se a nehodlala couvnout.

* * * * * * * * * *

Díky všem, kteří se k této mé srdcovce vracejí. Jste skvělí. Mám vás strašně moc ráda! 

Za případné překlepy či nesrovnalosti se omlouvám... =)

✓ BE WITH ME /Louis Tomlinson*pokračování IWBWY/ DOKONČENO ✓Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum