16. Lektvary pro pokročilé

4.3K 279 8
                                    

Harry se následující den otráveně táhnul za Hermionou na první dvouhodinovku lektvarů v roce. Ještě pořád měl v hlavě Obranu z předchozího dne a nešťastné prohlášení, jehož následky musel nést až doteď. Zpráva, že Sirius Black byl nevinný a Harry s ním byl v kontaktu, se Bradavicemi roznesla během pár hodin. Když se k tomu přidalo svědectví několika dalších lidí, kteří dávali Harrymu za pravdu, ale odmítali se k tomu více vyjadřovat, vznikla první bradavická senzace. Hned první den školy a Harry byl chtě nechtě jejím hlavním účastníkem.

Pochopitelně to chtěli slyšet všichni z první ruky přímo od Harryho, ale když už asi sedmému člověku dost ostře odvětil, že se o tom nehodlá bavit, vybrali si za cíl někoho jiného. Nevilla. K Harryho radosti měl k věci stejný přístup a příliš se nevyjadřoval.

Když dorazili do sklepení, před učebnou již čekali zmijozelští. Studentů, kteří měli na Pokročilé lektvary chodit, bylo hodně málo, ale to se dalo čekat. Kdo by se na ně taky hrnul? Bylo jich celkem osm. Kromě jich dvou a ještě Deanna s Parvati, se budou pravidelně vídat s Malfoyem, Zabinim, Nottem a Parkinsonovou. Že se tam nedostali Crabbe a Goyle, nebylo žádným překvapením.

„Ááá, náš Vyvolený," ozvala se ze zmijozelského houfu Pansy Parkinsonová, načež se začala spolu s ostatními Harrymu posmívat.

„Nevšímej si jich," hlesla Hermiona k Harrymu a připojili se k Deanovi a Parvati, kteří stáli kousek opodál. Harry si přesto všechny zmijozelské dobře prohlídnul. Něco si mezi sebou šeptali a taktéž se otáčeli na Harryho. V obličejích se jim zračily úšklebky, až tedy na Malfoye. Ten měl svůj kamenný výraz a Harry viděl, jak jen na něco pokrčil rameny, když tu se otevřely dveře do učebny, a on v nich jako první zmizel.

Harry si zabral místo vedle Hermiony a čekal, až se k nim Snape otočí. Zařekl se, že tentokrát jeho učiteli lektvarů nezavdá žádnou příčinu, aby ho mohl shazovat nebo zesměšňovat. Ne, že by Snape nějakou potřeboval, ale Harry měl pocit, že během prázdnin se v jejich vztahu něco zlomilo. Snape už skutečně nebyl tak nesnesitelný jako dřív, neurážel Harryho v každé větě, dokonce mu naznačil, že ví, že to nemá lehké – na to Harry nezapomněl. Na to konto kvůli němu lhal celému Řádu ohledně stavu jeho nitrobrany, odsoudil Remuse za jeho chování, a když to pak nějak zdůvodňoval, Harry z toho všeho byl natolik v šoku, že si doteď ani není jistý tím, co mu to Snape přesně říkal. Jen to, že smrt Siriuse nebyla jeho vina. A to pro něj hodně znamenalo. A zvlášť od Snapea, protože on skutečně neměl důvod mu v tomto lhát. A taky mu poradil úžasnou knihu o soubojích – Harry už ji měl přečtenou dvakrát. No a o tom, že ho Snape zachránil od Dursleyů a prozradil mu, že se přátelil s jeho matkou, ani nemluvě.

Když nad tím tak přemýšlel, choval se Snape k Harrymu oproti dřívějšku skutečně docela dobře. Samozřejmě, že při tréninku nitrobrany na něj byl tvrdý, ale to by asi ani nebyl Snape, kdyby tomu bylo jinak.

Do mysli se mu ale vkradla vzpomínka na jejich poslední setkání a jeho zbabělý úprk z tréninku. Harry se cítil trapně, jen si na to vzpomněl. Tohle mu Snape jen tak nedaruje, tím si byl jistý. Popravdě se obával toho, co proti němu Snape všechno použije. Doufal, že má pravdu a že se Snape skutečně změnil, když zjistil, že není takový namyšlený a rozmazlený idiot, jak si vždycky myslel. Doufal tedy, že to zjistil! No, již brzy se o tom měl Harry přesvědčit.

„Pokud jste se dostali do těchto hodin, měli byste být ti nejlepší," rozléhal se učebnou ledový hlas profesora lektvarů. „Když se tak ale rozhlížím, celkem o tomto tvrzení pochybuji. Ty časy bývaly, dokud jsem nemusel do hodin Pokročilých lektvarů přijímat i studenty, kteří při NKÚ získali Nad očekávání. A i když připustím, že tuto známku by měli získat studenti, mající vcelku dobré povědomí o přípravě lektvarů, stále nedokážu pochopit, jak toho někteří z vás dosáhli." Po ostrém úvodním slovu zůstal profesor viset pohledem na Harrym. V něm okamžitě začal převládat pocit, že jeho naivní představy asi byly z říše snů a dolehla na něj tvrdá realita. Snape se nemění a lektvary budou peklo.

Harry Potter a Alternativy nenávistiWhere stories live. Discover now