73. Zkušenostmi se člověk učí

3.5K 250 48
                                    

            Harry se Severusem a Dracem Malfoyem tvrdě přistáli na podlaze bradavické ošetřovny. Harry se rozplácnul vedle Severuse a Malfoy nedaleko od něj. Harry se se dvěma osobami přemisťoval poprvé, takže ho to zmohlo o něco více.

Když se ale otočil, aby zkontroloval stav svého strýce, opět ho vyděsila krev, která se zpod něj táhla.

„Severusi," zašeptal Harry, když k němu znovu poklekl. Slabě jím zatřásl. „Severusi," opakoval znovu naléhavě. Ten však vůbec nereagoval. Pak vzhlédl k Malfoyovi, který na něj nevěřícně zíral. Ten počká... „Ma-madam Pomfreyová?" zesílil Harry svůj hlas a začal se rozhlížet po bradavické ošetřovatelce. „Madam Pomfreyová!" zavolal Harry znovu hlasitěji. „Ma-"

Už nestihl své volání opakovat, neboť madam Pomfreyová se právě vyřítila ze své pracovny. Zasekla se však, když zahlédla trojici osob před sebou.

„Co se-" Madam Pomfreyová nedořekla ani svůj dotaz, neboť její pohled padl na zraněného Severuse na podlaze. Ihned k němu popoběhla a poklekla vedle zničeného Harryho. „Co se mu, u Merlina stalo? A jak jste ho sem dostali?" ptala se ošetřovatelka, když kontrolovala Severusovy životní funkce.

„To – já nevím, co mu je. Seběhlo se... to tak rychle," začal vysvětlovat Harry s pohledem upřeným na svého strýce. „Napadl ho... Smrtijed." Jméno Malfoy vynechal schválně. Na podrobnosti bylo ještě dost času. „Ta krev mu asi... vytéká ze zad. Bude v pořádku?" ptal se Harry poplašeně. Madam Pomfreyová mu neodpovídala, jen přetočila Severuse na břicho a jediným pohybem hůlky mu rozřízla všechny vrstvy oblečení, jež mu zakrývaly záda. „Bude v pořádku?" ptal se znovu Harry hlasitěji.

„To ti teď nejsem schopná slíbit, chlapče," sdělila mu soucitným hlasem ošetřovatelka, když pohlédla na obrovské tržné rány na Severusových zádech, které zasahovaly až do masa. Rychle pak vstala a odlevitovala tělo na jednu z postelí. „Musíme dát vědět řediteli-"

„To počká," odporoval Harry. „Pomůžu vám tady," navrhl jí. „Můžu – co můžu udělat? Chcete... něco donést? Něco ze skladu?" Harry nemohl jen nečinně přihlížet, ani teď nemohl odejít a vše oznámit Brumbálovi. Jeho místo bylo zde. Madam Pomfreyová rychle zhodnotila situaci a nakonec souhlasila.

„Nejprve budeme potřebovat minimálně tři lahvičky Krvetvorného lektvaru. Je v druhém regálu v horní polici." Harry přikývnul a běžel do její pracovny, za níž se nacházel sklad. Harry tam byl poprvé, ale zorientoval se rychle. Lahvičky s jasně červenou tekutinou byly přesně tam, kde madam Pomfreyová popisovala. Tři vzal a pospíchal zpět. Až přitom si všimnul Malfoye, který pořád stál přesně tam, kam se přemístili, a tupě zíral k oknu.

„Tady," podal jí Harry lahvičky a při pohledu na Severuse rychle na Malfoye zase zapomněl. „Jak... mu je podáte?"

Ošetřovatelka jednu po druhé brala do ruky, a aniž by Harrymu odpověděla, zakouzlovala jejich obsah přímo Severusovi do žaludku.

„Není toho nějak hodně?" ptal se znovu Harry, když už vyčerpala všechny tři lahvičky.

„Když je pacient takto indisponován, lektvar je zakouzlován přímo do žaludku, avšak tím je snížena jeho hodnota. U Krvetvorného lektvaru je při takovémto podání zachována účinnost na sedmdesáti pěti procentech." Madam Pomfreyová začala opět vysávat vytékající krev z ran, avšak stále se jí nedařila zastavit. Chvíli tekla, chvíli ne. „Muselo to být nějaké silné kouzlo, Černá magie, řekla bych," komentovala to zamračeně.

„Ale poradíte si s tím, že ano?" Madam Pomfreyová se podívala na Harryho a předala mu misku s načervenalou vodou, která byla zbarvená Severusovou krví. Pak mu k ní ještě přiložila bavlněnou látku na odsávání.

Harry Potter a Alternativy nenávistiWhere stories live. Discover now