77. Hrad příkoří netoleruje

4.3K 264 71
                                    

„Prosím?" řekl Brumbál nepříliš udiveným hlasem. Severus se snažil také působit klidným dojmem, ale jeho vlastní překvapení se mu nedařilo skrýt tak dobře jako Brumbálovi. Takže tohle byl nový plán Pána Zla?

„Profesor Severus Snape je obviněn z podporování Toho, jehož jméno nesmíme vyslovit, aktivní smrtijedské činnosti, a s tím související vraždy několika mudlů," zopakoval bystrozor svá slova, která při snídani ve Velké síni vzbudila takový rozruch.

„Toto jsou závažná obvinění. Máte pro ně nějaké důkazy?" zeptal se Brumbál a naklonil dopředu hlavu, aby bystrozora provrtal svým upřeným pohledem.

„Máme jich několik, ale jistě uznáte za vhodné se jimi zabývat někde jinde. Profesor Snape bude nyní odveden na Ministerstvo kouzel k výslechu," oznámil bystrozor a dvěma svým kolegům naznačil, aby profesora Snapea odvedli. Severus však rozhodně nechtěl být před celou školou někam odveden jako zločinec, proto raději vstal a šel bystrozorům naproti.

„Já myslím, že to nebude nutné, Severusi," zastal se jej opět Brumbál. „Ať jsou ta obvinění jakákoliv, věřím, že se ukážou jako mylná. Domnívám se, že lze celou situaci vyřešit u mě v ředitelně-"

„Máme příkaz odvést profesora Snapea na Ministerstvo, kde se podrobí výslechu pod Veritasérem," odporoval Brumbálovi vytrvale statný bystrozor s vypočítavým pohledem.

„Jako ředitel této školy-"

„-nemáte pravomoc zasahovat do rozhodnutí Ministerstva kouzel," přerušil Brumbála bystrozor. „Se vší úctou, pane, ale toto je jen ztráta času. Odveďte ho," přikázal bystrozor svým kolegům. Severus už se viděl za mřížemi v Azkabanu a zaplavil ho nepříjemný pocit. Jednou mu ten pobyt stačil, rozhodně to nebyla zkušenost, kterou si chtěl ve svém životě kdy zopakovat. Dva bystrozoři se k němu začali přibližovat, když všechny zarazil hluk roztříštěného skla. Pro Severuse nebylo přílišným překvapením, když se ten zvuk ozval od nebelvírského stolu.

Všichni včetně Severuse se ohlédli po zdroji hluku a uviděli Harryho, jak jako jediný stojí mezi davem sedících spolužáků. Zrovna kontroloval, co svým zbrklým zvednutím napáchal, ale nejspíš uznal, že je to zanedbatelné vzhledem k tomu, co se dělo vepředu u profesorského stolu, kam nyní s jistým krokem a vztyčenou hlavou zamířil.

Severus si začal v hlavě přehrávat všemožné scénáře, jakými bude chtít jeho synovec zasáhnout – ne, že by ho taková možnost nenapadla, znal Harryho až příliš dobře na to, aby věděl, že by jej nenechal jen tak odejít. Kolikrát mu za ten rok řekl, co by si tu bez něj počal?

Když si ale všimnul, že Harry v ruce nese nějaký list, zamračil se.

„Co to děláte-"

Harry si absolutně nevšímal bystrozorů a došel přímo před Severuse, kterému vrazil do ruky dopis. Severus ho rychlým pohledem přelétl a ušklíbnul se. Bylo jisté, že se jedná o Voldemortovu past.

„Tato informace již sice není nulové hodnoty, ale dala se předpokládat," poznamenal Severus se zdviženým obočím. Hlavní bystrozor, který dal příkaz k Severusově zatčení, už sahal po Harryho dopisu, ale ten mu v tom rychlým gestem zabránil a uzmul se dopis zpátky.

„To je soukromá korespondence!" ohradil se Harry pevným hlasem. „Pokud se nemýlím, vám jsem ji číst nedal!" Bystrozor se zasekl a Harryho si prohlédl.

„Vy jste Harry Potter," řekl lehce udiveně.

„Už to tak vypadá. Vaše jméno jste nám však ještě neprozradil. Není to trochu nezdvořilé?" kontroloval Harry, čímž bystrozora poněkud naštval.

Harry Potter a Alternativy nenávistiWhere stories live. Discover now