21. Černé na bílém

4.5K 269 18
                                    

Všichni ve škole zabředli do svého učícího stereotypu a Harryho jedinými světlými body byly aktivity, na které se zpočátku vůbec netěšil. Ano. Famfrpál a Brumbálova armáda. Jedině tam dokázal na chvíli vypnout a nemyslet na to, co ho čeká. Na opačné straně stály Lektvary spolu s nitrobranou, což ale nebylo žádným překvapením. Na Lektvarech byl Snape pořád stejně nesnesitelný a nadále ho ponižoval a zesměšňoval nejvíc ze všech. Naštěstí se mu vždy nějakým zázrakem podařilo lektvar dokončit, takže se neopakovala záležitost první hodiny, že by neměl co ke klasifikaci. Na ty hodiny chodil ale vyloženě s nechutí.

S nitrobranou to bylo o chlup lepší. Když neměl Snape publikum, nebyl to až takový bastard. Několikrát měl Harry dokonce pocit, že se na něj Snape dívá jinak. Se zvědavostí, se zájmem. Častokrát mu pomáhal a nohy. Dvakrát od něj dokonce na konci nitrobrany dostal Povzbuzující lektvar! Poprvé na něj Harry zůstal v šoku zírat, podruhé už ho hned bez rozpaků přijal. Ne, že by mu nebylo jasné, o co mu jde, a proč to dělá... Chtěl od Harryho vědět, co mu tenkrát Brumbál v ředitelně řekl. K Harrymu překvapení však už nezopakoval svůj pokus o prohledávání jeho mysli, jak ho tak častokrát upozorňoval, že učiní, pokud se nezlepší. A tak nebylo ani divu, že se nikam dál pořád nedostali.

Také se snažil zvyknout na profesora Whilea, ale ať se snažil sebevíc, nešlo mu to. Při jejich poslední hodině to zašlo dokonce tak daleko, že Harryho pověřil, aby za něj převzal část hodiny, když byl neočekávaně odvolán do jedné z chodeb, kterou Protiva zřídil tak, že se z ní nemohli dostat tři studenti.

Ne, že by to Harry nezvládnul, probírali Patronovo zaklínadlo, které není v běžných učebních osnovách, ale jak profesor While nezapomněl připomenout, jsou ve válce a s velkou pravděpodobností bude jeho znalosti zapotřebí.

„Samozřejmě jsem od jedné známé slyšel, že jej už od třinácti let ovládáte, pane Pottere. Prý jste vloni při NKÚ předvedl dokonalého patrona. Smíme ho vidět?" Co Harrymu zbývalo, než poslechnout.

„Někteří z mých spolužáků ho také umí, pane," zkusil Harry odvést pozornost od své osoby. Ten pokus byl však zmařen, když začal učebnou pobíhat nádherný jelen.

„Úžasné!" rozplýval se nejen profesor While, ale i mnozí Harryho spolužáci. „Takže se teď přihlaste, kdo Patronovo zaklínadlo umíte," zeptal se třídy a několik rukou vylétlo do vzduchu. Pochopitelně to byli členové BA. Ne všichni tedy. Patronovo zaklínadlo nebylo jednoduché, nezvládli ho vloni všichni její členové. A u těch, kteří patrona vyvolali, nebylo ani jisté, že by se jim podařil proti skutečnému mozkomorovi. Je rozdíl zkoušet to jen tak a při samotném boji, kdy je člověk ovlivňován negativními emocemi.

Když se While o dvacet minut později vracel do třídy, Harry zrovna vysvětloval, jak dosáhnout rovnováhy mysli, na co se při zaklínadle soustředit a jak provést přesný pohyb hůlkou. Vypadalo to, že spolužáci ho sledují ještě pozorněji, než běžně Whilea.

*****

„Dnes jsem Harrymu musel svěřit část hodiny. Školník, pan Filch, pro mě přišel, abych osvobodil tři studenty, které v jedné chodbě uvěznil Protiva," začal se o své zážitky dne dělit profesor While s několika dalšími profesory před každotýdenní poradou. „A byl vážně skvělý. Když jsem se vrátil, chvíli jsem jej sledoval. Ten chlapec má talent!" rozplýval se While. „Všeobecně mám dojem, že výuka zde je na o něco vyšší úrovni, než na Ilvermorne. Šest studentů v jedné třídě, teprve šestý ročník, co ovládají Patronovo zaklínadlo? A Harry ho umí už od třinácti! To mi připadá dost nevídané."

Někteří profesoři s ním souhlasili, Severus jen protočil očima. While byl z Pottera hotový už od začátku. Když si toho Severus prvně všimnul, upřímně se zděsil. Jestli něco nesnášel, tak když toho kluka někdo pořád vychvaloval až do nebes.

Harry Potter a Alternativy nenávistiKde žijí příběhy. Začni objevovat