32. O jednoho víc

5.5K 287 42
                                    

Severus vrazil do ředitelny a s rachotem za sebou bouchnul dveřmi. Brumbál k němu překvapeně vzhlédl. Značně rozhořčený profesor Lektvarů se dlaněmi opřel o jeho stůl a zůstal se zlostně tyčit nad ředitelem.

„Jak jste mi to mohl zatajit!" zakřičel na něj Severus.

„Severusi?" zíral na něj Brumbál nechápavě.

„Jak jste mi mohl něco takového zatajit?" zopakoval Severus svou otázku a praštil rukou do stolu, až některé z Brumbálových přístrojů spadly na zem.

„Netuším, o čem to mluvíš, ale zdá se, že ničení mého majetku máte v rodině dědičné," odtušil s pozvednutým obočím

„Proč jste mi neřekl, že má Potter porazit Pána zla!" ignoroval jeho poznámku Severus. Brumbál se zarazil. Tohle rozhodně nečekal. „Tak odpovíte mi?" zvýšil znovu hlas a pronikavě sledoval ředitele, který si v tu chvíli sundal brýle a promnul si unaveně oči.

„Kdo ti to řekl?" zeptal se ho potichu, když si brýle nasadil zpátky.

„Kdo myslíte?"

„Harry?"

„Ví to snad ještě někdo jiný?" ptal se ho pochybovačně.

„Ne," zavrtěl hlavou. „Harryho jsem požádal, aby to nikomu neříkal. Ta informace je největší zbraní, kterou v tuto chvíli máme. Harry by byl ve velkém nebezpečí, kdyby se dostala k Voldemortovi dřív, než bude sám dostatečně připraven," pronesl Brumbál klidně, ale stále vypadal trochu vyveden z míry.

„Než bude dostatečně připraven? Tomu snad sám nevěříte?!" Severus nechápal, kde se ta víra v Brumbálovi bere. „Jediný, kdo by mohl Pána zla konkurovat, jste možná tak vy, a se vší úctou, Brumbále, ale i přesto tahle válka trvá už roky! Věříte, že šestnáctiletý kluk ho dokáže porazit? Potter má možná mimořádné nadání pro Obranu, ale stále je to na míle vzdáleno tomu, co dokáže Pán zla!" Brumbál si povzdechl, opřel se lokty o stůl a propojil prsty do sebe. Na chvíli si o ně opřel čelo, než zase vzhlédl k Severusovi, a ten uviděl, že i Brumbál je bezradný.

„Řekl ti Harry celou Věštbu?"

„Jen to, že jeden musí zemřít rukou toho druhého," zopakoval část, která mu ležela v hlavě.

„To je klíčová část, ale Věštba má ještě jiné podstatné informace. Zní tedy takto:

Příchod toho, v jehož moci je porazit Pána všeho zla, se blíží. Narodí se těm, kteří se mu již třikrát postavili, na samotném sklonku sedmého měsíce roku. A Pán zla ho poznamená jako sobě rovného, on však bude mít moc, jakou Pán zla sám nezná. Proto jeden z nich musí zemřít rukou druhého neboť ani jeden nemůže žít, jestliže druhý zůstává naživu. Ten, v jehož moci je porazit Pána všeho zla, se narodí, až sedmý měsíc bude umírat."

Severus vstřebával, co zrovna slyšel. A ne, nebylo mu líp. Bylo to pořád stejně děsivé.

„Takže to celou tu dobu víte? Nechával jste ho v těch otřesných podmínkách v Zobí ulici, abyste ho chránil pro tohle? Nechal jste ho v červnu stát proti Voldemortovi, abyste zjistil, jak už si vede? A nejen tehdy, že? Nechal jste ho účastnit se Turnaje Tří kouzelníků, abyste ho připravil na skutečný boj? Umíte si představit, jaké trauma to v něm zanechalo?" byl Severus stále víc a víc naštvaný.

Harry Potter a Alternativy nenávistiWhere stories live. Discover now