Zwarte Piet

283 30 30
                                    

Yeey het is bijna 6 december.... eigenlijk is het nog drie maand, maar ik wil de mainstream controversie voor zijn. Iedereen van mijn lezers is waarschijnlijk al bekend met de zeer controversiële feestdag genaamd 'Sinterklaas'. Die dag (6 december) brengt de Sint met zijn zwarte pieten cadeautjes rond voor alle brave kinderen (behalve ik.... ik kreeg nooit iets). Klinkt als een leuke dag toch?

Jammer genoeg is zelfs 6 december een dag van controversie. Zwarte Piet mag ineens niet meer zwart zijn. Maar waarom is 'Zwarte Piet' ineens zo controversieel geworden?

Let's talk about that

Een paar jaar geleden besloot een klein groepje mensen  (voornamelijk mensen met een donkere huidskleur) dat ze 'Zwarte Piet' een racistisch symbool vinden en dat 'zwarte piet' moet worden afgeschaft. Die mensen vinden dat Zwarte Piet een negatief racistisch symbool is. Ze denken dat het een soort zwarte slaaf is van Sinterklaas. Ik wil er ook bij vermelden dat een groot deel van die mensen migranten waren die grotendeels niet bekend zijn met de Nederlandse en Belgische cultuur en tradities.

Enorm veel mensen vonden dat het niet kon dat zulke mensen de eeuwenoude traditie wilde veranderen waarmee ze zijn opgegroeid. Ze vinden dat Sinterklaas en zwarte piet een traditie is waar niemand mag aankomen en zeker geen mensen die die traditie niet vieren.

Ik bekijk het van 2 kanten

Zwarte piet was oorspronkelijk een soort van slaaf/ knecht van de Sint in de orginele verhalen. Er zijn mensen die beweren dat de zwarte huidskleur komt van door de schouw te kruipen maar voor mij is die theorie nogal onwaarschijnlijk. Het verhaal van Sinterklaas ontstond in een periode van actieve slavernij van Afrikaanse volkeren. Dus het is heel waarschijnlijk dat het Sinterklaasfeest vroeger een racistisch kantje had. Dit soort racisme was jammer genoeg in die tijd heel normaal. Maar het Sinterklaasfeest is in de loop van jaren zo veranderd waardoor er bijna niet meer te spreken valt over dat Zwarte Piet een racistisch figuur is.

Toch begrijp ik zeer goed waarom mensen met een donkere huidskleur zich beledigd kunnen voelen en ik vind het eigenlijk best wel terecht.

Maar nu wil ik het ook eens vanuit een ander standpunt bekijken. Zwarte piet is een traditie en vele Belgen en Nederlanders willen die tradities behouden omdat ze vinden dat er niets mis is met Zwarte Piet. Ze vinden dat mensen die de feestdag niet kennen niet moeten oordelen over tradities die ze meestal niet kennen of begrijpen.

Als je er over nadenkt is Zwarte Piet gewoon een zwarte man die een oude man wilt helpen met kinderen cadeautjes te geven. Het is geen slaaf meer die gedwongen wordt om te werken.

Mijn conclusie

Ik vind dat de traditie niet racistisch is maar ik begrijp dat het niet leuk is voor mensen met een donkere huidskleur. Maar je kan niet zomaar naar een vreemd land gaan en verwachten dat ze al hun tradities veranderen omdat jij het er niet mee eens bent.

Mensen reageren te fel op dit soort dingen. De traditie is er om kinderen gelukkig te maken. Maar sommige mensen moeten begrijpen dat het een traditie is en dat die belangrijk zijn voor velen. Andere mensen moeten begrijpen dat 'Zwarte Piet' gezien kan worden als een racistisch karakter voor mensen die de feestdag niet kennen.

Mensen zijn tegenwoordig zo gefocust op het vinden van dingen die voor hen racistisch lijken, dat ze vergeten waar het uiteindelijk om draait. Het draait niet om de uitbuiting van zwarten of slavenarbeid, het gaat aan het einde van de dag nog altijd om een glimlach te krijgen op het gezichtje van een kind dat zijn cadeautje uitpakt.

Mijn ultieme conclusie is dat ik nogal neutraal blijf over de kwestie en dat de Kerstman veel leuker is dan Sinterklaas en Zwarte Piet.

Ik wil jullie bedanken voor het lezen en ik wil jullie aanzetten om te stemmen en om jullie meningen te geven in de comments. En onthou dat je je mening op een respectvolle manier kunt geven :)

My OpinionWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu