Doodstraf

75 18 11
                                    

In 2017, werden officieel zo'n 1000 mensen wereldwijd geëxecuteerd die veroordeeld waren tot de doodstraf. Dit cijfer ligt in werkelijkheid veel hoger, want in China zouden jaarlijks duizende mensen worden geëxecuteerd. Uiteraard hebben we ook geen cijfers voor landen zoals Noord-Korea en Iran.

Let's talk about it

Het is belangrijk dat jullie het verschil snappen tussen de 'doodstraf' en de doodstraf, want er zijn twee betekenissen die mensen vaak door elkaar halen.

• De Doodstraf kan een benaming zijn voor levenslange opsluiting. Ik ben voor deze betekenis, ik denk dat er criminelen zijn die te gevaarlijk zijn om terug vrij te laten. Uiteraard heb ik het over seriemoordenaars, dus een kleine groep van criminelen.

•De doodstraf kan ook de benaming zijn voor iemand tot de dood veroordelen door middel van executie. Dit is de doodstraf waar ik het vandaag over wil hebben. Dus als ik het voortaan over de doodstraf ga hebben, zal het zijn over deze vorm.

Ik ben een tegenstander van de doodstraf.

De meeste mensen denken dat het oke is om slechte mensen te vermoorden, maar iemand doden die letterlijk niets meer kan doen en in gevangenschap zit, dat is in mijn ogen verkeerd.

In mijn ogen heeft niemand het recht om te beslissen wie leeft of niet, zelfs niet als het gaat om een massamoordenaar.

Uiteraard is het wel oke om iemand te doden die een directe bedreiging vormt voor jezelf of anderen. Ik vind dat niet 'goed' of 'slecht', maar zoiets is soms nodig om anderen te beschermen. Bijvoorbeeld een agent die een terrorist neerschiet die een aanslag wilt plegen.

Ik begrijp dat sommige mensen vinden dat seriemoordenaars geen recht meer hebben om te leven, maar ik vind dat het gewoon moreel niet juist is. Ik weet dat jullie het niet gewoon zijn dat ik morale argumenten geef, maar het is gewoon niet juist om slechte mensen te doden.

Voorstanders van de doodstraf, maken vaak de argumenten van dat criminelen nog steeds een bedreiging vormen voor de maatschappij zelfs als ze vast zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld ontsnappen, maar zoiets gebeurd zelden tot nooit in de meeste gevallen.

Het argument dat ik daar tegen wil maken, is dat we daarom moeten zorgen dat ze NIET meer kunnen ontsnappen.

Er zijn ook mensen die het argument maken dat ze ons geld kosten in de gevangenissen. De belastingsbetalers moeten meebetalen voor alle gevangenen, en ik vind ook dat dit niet oke is.

Toch vind ik niet dat omdat mensen een last zijn voor de belastingsbetalers, dat we het recht hebben om hun levens te nemen. Dan zouden we de helft van Brussel kunnen afmaken als dat het geval was.

Ik vind dat die mensen niet persé een last moeten zijn voor ons de belastingsbetalers. We moeten gevangenen de mogelijkheid geven om te werken terwijl ze hun tijd uitzitten. Ze moeten geen verliespost zijn voor ons, maar een winst.

Hetgene dat ik het beste argument vind als tegenstander van de doodstraf; is het feit dat GEEN enkele regering of regime de macht zo mogen hebben om te beslissen over leven en dood.

De regering heeft al de macht om mensen op te sluiten als ze een misdaad begaan hebben, maar beslissen over leven of dood dat is absoluut geen taak voor een regering.

Het maakt te mensen ook bang van hun regering, in landen zoals China en Noord-Korea kan je zomaar willekeurig van straat worden gepikt puur omdat de regering het kan doen. Duizende mensen worden in zulke regimes veroordeeld tot de dood, zonder een goede verdediging te krijgen.

Dit kan niet en daarom zou ik graag willen dat ieder land, klein of groot, de doodstraf afschaft.

Conclusie

Naar mijn mening zouden we als mensen niet mogen beslissen over leven en dood van anderen, zelfs niet voor mensen die dit wel doen.

In de bijbel staat misschien dat de doodstraf oke is, maar het is aan God of het lot om te oordelen over leven en dood. Niet de mens....

Ik ben niet zo'n godsdienstig type, maar toch vind ik dat een goede gedachte. Dat de mens zulke dingen niet bepaald, maar wel het lot.

Bedankt voor het lezen en vergeet niet te stemmen en te volgen. Laat jouw mening horen in de comments.

Ben jij voor of tegen de doodstraf? Laat het horen in de comments.

Niet vergeten stemmen eh ☆

My OpinionWhere stories live. Discover now