Depressie (en Zelfmoord) Let's have a talk

156 23 36
                                    

Ik vind dit een ongemakkelijk onderwerp, maar ik vind het belangrijk om het eens over dit te hebben. Het is nog steeds zeer controversieel om het hier over te hebben. Er gaan dingen in dit hoofdstuk staan die sommige mensen niet gaan bevallen, maar ik wil dat jullie weten dat ik het beste voor heb met iedereen.

Ik vind dit persoonlijk ook een moeilijk onderwerp omdat ik hier zelf GEEN persoonlijke ervaringen mee heb. Ik heb in het verleden wel een hoop mensen succesvol geholpen met dit soort van problemen, dus ik denk dat dit een soort van hulp kan zijn voor sommige mensen.

Depressie

De meesten van jullie weten wel dat ik een slechte jeugd heb gehad, maar ik ben blij dat ik nooit depressief ben geweest. Hierdoor kan ik me niet zo goed in de schoenen van mensen met depressie zetten.

De laatste jaren is depressie geëxplodeerd met de komst van het internet. We hebben zoveel vrienden tegenwoordig en we zijn altijd verbonden met elkaar. Je zou denken dat dit ons gelukkig zou maken, maar eigenlijk is het het compleet tegengestelde. Door de komst van het internet zijn we ongelukkiger geworden als mensen.

Websites zoals Wattpad en Youtube staan vol met verhalen over depressie en zelfmoord. Dit zorgt voor een soort van draaikolk effect. Hoe meer mensen het over depressie gaan hebben, des te meer mensen depressie gaan krijgen. Dit effect is er ook bij zelfmoord.

Depressie en zelfmoord zijn zo van die dingen die vroeger een taboo waren, er werd niet over gesproken en ik denk niet dat dat helemaal een slecht ding was. Uiteraard is het goed om over zulke dingen te praten en niet op te kroppen, maar zoals ik al eerder besproken heb met dat 'draaikolk effect', het zorgt dat meer en meer mensen zulke problemen krijgen.

Er staan een hele hoop boeken over depressie op Wattpad en zelfs ik word er al slecht van om zulke dingen te lezen. Ik wil me niet slecht voelen voor anderenen hun problemen, mensen hebben hun eigen problemen. Als ik het heb over mijn problemen, verwacht ik geen medelijden, sterker nog meestal zeg ik ook dat ik geen medelijden wil.

Medelijden gaat je niet helpen als je depressie hebt. Ik snap dat mensen hun problemen met depressie en zelfmoord willen delen met anderen, maar sommige mensen hebben het alleen maar over depressie voor aandacht en medelijden te krijgen. Deze mentaliteit zorgt er voor dat een hele hoop mensen worden meegesleurd in die draaikolk.

Vele jongeren van vandaag hebben geen doel meer in het leven. Mensen zijn niet meer dankbaar voor hetgene dat ze hebben omdat ze het vanzelfsprekend vinden dat ze alles hebben en krijgen....

Ik weet dat dit nogal controversieel klinkt, maar aan het einde van de dag is het maar een gevoel in je hoofd. Dit betekent niet dat het minder ernstig is of het gewoon knop omdraaien is om het te stoppen. Het is niet zo makkelijk als dat, maar het zit in je hoofd en het is moeilijk om er vanaf te komen.

Om af te sluiten wil ik mensen waarschuwen voor zogenaamde 'depression communities'. Dit soort communities bedoelen het goed en doen zich voor als een soort van hulpgroepen, maar in werkelijkheid is het een toxische draaikolk die mensen alleen nog maar verder in de problemen sleurt....

Ik wou het eigenlijk ook nog over zelfmoord hebben, maar hetgene dat ik zei over depressie is ook te vergelijken met de dingen rondom zelfmoord. Dit zijn trouwens grootendeels dezelfde communities en mensen.

Zelfmoord was vroeger een grote zonde in het Christendom. Met andere woorden, je zou naar de hel gaan als je zelfmoord zou plegen. Dit klinkt misschien onzin, maar het was wel effectief en dat is voor mij het belangrijkste.

Dit klinkt misschien zeer raar wat ik ga zeggen, maar voor vele mensen is zelfmoord een egoïstische daad en ik snap waarom vele mensen daar zo over denken. De mensen die achter blijven, voelen de effecten en moeten het verdriet verwerken.

Ik wou het ook nog hebben over Logan Paul en zijn situatie, maar iedereen heeft het er al over dus ik laat het voorbij varen.

Ik wil om af te sluiten duidelijk maken dat zelfmoord niet alleen de persoon zelf beïnvloed. Dus NOOIT zelfmoord plegen, hoe slecht je je ook voelt. Er zijn mensen die je kunnen helpen. Hulp is er, maar je moet er gebruik van maken.

Ik wil nog even het nummer van de Belgische zelfmoordlijn achter laten voor mensen die zulke problemen hebben '1813'.

Bedankt voor het lezen. Ik weet dat dit een serieus onderwerp was, maar in deze wintermaanden is dit een zeer belangrijk onderwerp om over te praten.

My OpinionWhere stories live. Discover now