Cola (Maakt Je Dik?)

82 19 46
                                    

Iedereen kent deze wereldberoemde frisdrank wel. Het is de frisdrank aller frisdranken, het is het mengsel dat iedereen kent.... het is Cola.

Let's talk about it

Cola is de populairste frisdrank ter wereld en er worden dagelijks miljoenen liters van gedronken.

Cola is de populairste frisdrank ter wereld en er worden dagelijks miljoenen liters van gedronken

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Het wordt verkocht in verschillende vormen en smaken. Jammer genoeg ben ik absoluut geen fan meer van cola. Het drinken van Cola heeft enorm veel gezondheidsrisico's.

'Oh Falke alles is ongezond. Je moet niet zo klagen over Cola. Het is niet zo slecht als iedereen zegt.'

Het is inderdaad niet zo slecht als de meeste mensen denken, in werkelijkheid is het veel ongezonder dan de meesten denken.

Suiker

De meeste mensen weten wel dat suiker zeer ongezond is in ovematige consumtie

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

De meeste mensen weten wel dat suiker zeer ongezond is in ovematige consumtie. Ik denk dat ik jullie niet meer moet vertellen over de gevolgen van te veel suiker.

Cola (of vloeibare suiker zoals ik het graag noem) bevat enorm veel suiker. De afbeelding hieronder, geeft een goede weergave over hoeveel suiker er in Cola zit.

 De afbeelding hieronder, geeft een goede weergave over hoeveel suiker er in Cola zit

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

"Tien klontjes in een blikje Cola, dat kan niet kloppen. Moet je dan niet kotsen als je zoveel suiker drinkt?"

Eigenlijk zit er ruim voldoende suiker in een blikje Cola om je te laten kotsen. De enige rede waarom je niet kotst na elke slok, is omdat ze er een speciaal zuur bij doen die er voor zorgt dat je niet kunt kotsen.

Als je ergens zuur moet bij doen zodat je er niet van kunt kotsen, dan weet je toch al dat het slecht is. Ik weet dat Cola drinken nog niet zo slecht is als bleekwater drinken, maar het komt er dicht bij.

"Cola en andere frisdranken drinken, vergroot de kans om diabetes (suikerziekte) te krijgen.

Mijn overgrootvader is trouwens gestorven aan suikerziekte, dat was zo'n halve eeuw geleden en met de juiste medicatie is het nu niet meer dodelijk, maar volgens mij is suikerziekte niet echt iets dat je wilt hebben."

Iets dat niet zo algemeen geweten is over cola, is dat het de kans vergroot om psychische aandoeningen te krijgen. Uiteraard ga je geen autisme, genderdyspforia of depressie krijgen na het drinken van een paar glazen Cola, maar het heeft een klein effect en bij sommige mensen zal het een groter effect hebben dan bij anderen.

"Kleine gematigde hoeveelheden zullen uiteraard bijna geen effecten hebben, maar mensen die dagelijks meer dan een liter Cola (frisdrank) zullen uiteraard een grotere kans hebben om zulke nadelen te krijgen."

Cola zorgt ook dat je meer stress hebt en het zou ook depressies bevorderen. Dit komt door de grote hoeveelheid suiker, het heeft een soort van drugseffect. Mensen krijgen een goed gevoel vlak na het drinken van Cola, maar na een tijdje werkt de suiker uit.

Maakt Cola je dik?

De meesten van jullie zullen op dit stukje gewacht hebben. Al jarenlang vragen mensen zich af of Cola je dik maakt en ik wil die vraag beantwoorden.

"Ja Cola maakt je dik."

Er zitten enorm veel calorieën in cola. Sommige mensen spreken van 42 kcal per 100 ml, voor mensen die de data niet snappen; het komt er gewoon op neer dat het zeer veel is.

Cola zorgt er ook voor dat je bij regelmatige consumtie extra vet gaat creëren. Dit komt door de grote hoevelheid suiker en fructose.

"Frisdranken zijn misschien wel DE grootste oorzaken van overgewicht over de hele wereld. De gevolgen van overgewicht variëren, maar over het algemeen is overgewicht zeer slecht. In het deel 'Overgewicht' heb ik het over die gevolgen, dus daarom ga ik daar nu niet verder op in."

Ik moet toegeven dat ondanks ik slank en atletisch gebouwd ben, ik relatief veel eet. De meeste mensen snappen dat niet in mijn omgeving, maar het is simpel. Ik drink namelijk geen frisdrank meer, het enige dat ik drink is water en tot nu toe heb ik daar nog geen nadelen van gezien.

"Cola mag dan misschien lekker zijn, het is zeer ongezond en het kan dramatische gevolgen hebben voor je lichaam en geest. Ik zeg niet dat je moet stoppen met Cola drinken, maar drink niet te veel.

Het klinkt misschien als een understatement om te zeggen, maar drink water."

Bedankt voor het lezen en vergeet niet te stemmen en te volgen.

Laat jouw mening over Cola horen in de comments. Wat is jouw favoriet? Drink je zelf veel Cola? Laat het horen in de comments.

*Disclaimer: de nadelen van Cola zijn niet beperkt tot de dingen die ik heb vernoemd. Cola kan zorgen voor slaapproblemen, het kan je tandglazuur aantasten waardoor je sneller gaatjes gaat krijgen en ga zo maar door....

My OpinionWhere stories live. Discover now