11. Čarovné Vianoce

496 57 4
                                    

Anette 

Asi ako každý rok, aj v tejto domácnosti mi prischlo ozdobovanie stromčeka. Vraj kvôli tej "výnimočnosti". Je deň pred Štedrým večerom a ja som doteraz neprišla na to, čo tým mysleli, a asi na to ani neprídem. Som s tým zmierená a momentálne skôr rozmýšľam nad tým, kto bude môj sluha a budem mi navliekať šnúrky na vianočné gule, lebo ja krava som nekúpila háčiky. Nuž, dnes som sa rozhodla ísť do bielej. Čisto bielej a striebornej, plus zlatá a bordová. Dobre, bude trošku čičirikatý, ale verím, že to bude krásna kombinácia. A ešte by som poprosila niekoho, kto bude za mňa liezť tam hore, lebo ja nedočiahnem na samý vrch. Tuto v Amerike je v obľube stavať obrovský hustý stromček, takže máme obrovský a hustý stromček. Našťastie nie je živý, ale poskladať ho bola tiež poriadna makačka. Živý nie je z jedného jednoduchého dôvodu - nikomu sa nechce upratovať opadané ihličie. Nuž, tak idem sa pustiť do toho a možno do polnoci budem hotová.  

Keďže všetci z domu sa niekam odpratali, pustila som si do uší slovenské a české vianočné pesničky. A naozaj mi behajú zimomriavky po tele z textu z Troch orieškov pre Popolušku. "Šetři si oříšky pro chvíli zlou, kdy sám si náhle přiznáš - život je pohádkou nedopsanou, vše stát se smí jen třikrát. Snad ti to může znít, dnes jako bláznovství. Věř mi, že, to je ta na světě nejlepší zpráva, pro ty, kdo uvěří stane se zázrak, možná, možná, možná..." Všetko stať sa smie len trikrát. Trikrát. Keď sa tretíkrát stretneme, zostanem s tebou. Znovu ma zamrazilo. Život nedokáže byť záhadnejší. A možno je vážne len nedopísanou rozprávkou. Rozprávkou s rozličnými koncami. Ale ja pevne verím, že ten môj bude šťastný. "Věř mi, že to je ta na světě nejlepší zpráva, kouzlo tří oříšků křídla ti dává vyhrát, vyhrát, vyhrát nad všemi jednou, dvakrát, třikrát..." Kašľať na to, keď už viem spievať, tak to využijem. Tak dlho som si túto pesničku nespievala. "Věř mi, že, království padne, když schází v něm láska. Chraň své tři oříšky, třeba tě zázrak potká, potká, potká. Možná taky stokrát..." Výstup som zakončila v baletnej póze. Prečo to musí byť len v rozprávke? Prečo nemôžem mať aj v skutočnom živote tri oriešky, aby som získala svojho princa? Možno len preto, že keď chcem vidieť dúhu, musí najprv prísť búrka. No moja búrka trvá už príliš dlho. Až mám niekedy chuť vzdať sa. Ale tentokrát to úspešne dobojujem - či už s Abrahamom alebo bez neho. 

"Klop, klop." Typický príchod Jamieho. "Ako dlho si tu?" Nebudem klamať, zľakla som sa ho. A že fakt. "Odkedy si si spievala niečo v mne neznámom jazyku. To bola slovenčina?" Oprel sa o zárubňu a preskakoval pohľadom zo mňa na stromček. "Nie, čeština." Po slovensky som si ešte nič nespievala. Teda nie nahlas. "Tak mi ukáž váš jazyk. Veľa ľudí vraví, že to síce nezrozumiteľné, ale za to krásne." Náš jazyk síce je krásny, ale neviem, ako môže byť krásny pre niekoho, kto mu nerozumie. Možno je to ako pre nás francúzština. "Libre soy, libre soy..." Zatočila som sa okolo stromčeka a zasmiala sa, on so mnou. Tak čo by som mu mohla po slovensky. "Šťastné a veselé, čo viac si želať, vyhriate postele a lásky veľa. Šťastné a veselé a požehnané nech nikto nespadne s kaprom do vane." Nad touto vetou som sa pousmiala. Ocko raz spadol do vane, keď sme mali doma trochu hyperaktívneho kapra. "Vianoce hrejú na duši i na tele keď všetci prajú si šťastné a veselé." Pamätám si, akoby to bolo včera, keď sme toto spievali v škole pred vianočnými prázdninami.  "Šťastné a veselé a nikdy inak nech sa svet raduje z Božieho Syna. Šťastné a veselé čo viac si želať vyhriate postele a lásky veľa." Kútikom oka som sa pozrela na neho. Pozorne počúval a nespúšťal zo mňa pohľad. "Vianoce hrejú na duši i na tele keď všetci prajú si šťastné a veselé. Stromčeky žiaria aj živé aj umele, keď všetci prajú si šťastné a veselé. Šťastné a veselé vianočné sviatky, nech všetkých obídu zloba aj hádky. Šťastné a veselé a v Novom roku viac milých úsmevov s iskierkou v oku." Ja mám naozaj zimomriavky. "Wau." Zatlieskal mi a ako, neviem, kde sa všetci vzali, ale z vedľajšej izby sa tiež začal ozývať taký menší potlesk niekoľkých ľudí. Potešilo ma to, priznám sa.  Naozaj mám z toho radosť, keď sa niekomu páči, keď spievam. 

Dangerous WorldWhere stories live. Discover now