Valinoról, a valákról, a maiákról, a tündék és az emberek teremtéséről

928 52 6
                                    

 Köszöntök mindenkit a mai  történelem órán, Én Mrs. Laeirel tanárnő vagyok. A mai napon a kedves vándorok megismerkedhetnek pár ténnyel,  történéssel, középföldei legendákkal amik LEHET hogy fontos szerepet fognak játszani a jövőbeli történésekben.

I. Miért hangzik el Eru neve a közmondásokban Isten helyet ( pl:"Az Eru áldjon meg Legolas!")? Avagy ki is azaz Eru?

"Kezdetben volt Eru,az Egyetlen,aki Ardán Ilúvatarnak neveznek; s először az ainukat teremtette, a szentségeseket, akik gondolatának szülöttei voltak,s vele voltak mielőtt bármi mást teremtett volna. S ő szólt hozzájuk,dallamokat dalolt nekik; s azok énekeltek előtte, s ő boldog volt. [...]" - J.R.R Tolkien- A Szilmarilok (részlet)

Vagyis ő tulajdon képen az Isten.  Na de ebből a kis szövegből ötlik fel kedves olvasóm fejében, hogy kik azok az ainuk, és mégis miért dalolásznak ők egy szakállas öregnek?

II. Kik is azok az ainuk?  Arda teremtése, és Melkor feltűnése.

ainuk=valák, maiák, és azok a szellemek, akik a teremtéskor érkeztek a Földre, vagyis Ardára.  Egyszerű képlet, nem igaz?

Történt egyszer, hogy amint daloltak Iluvatar parancsára, formálniuk kellet egy Nagy Muzsikát. Melybe beleszőtték gondolataikat, vágyaikat. Itt kezdődött Melkor  és Iluvatar ellentéte (mert Melkor sokat akart...) Amikor vége lett a dalnak Eru (Iluvatar) megmutatta az ainuknak muzsikájukat egy látomásban. Csodás táj bontakozott ki a Semmiből. Ám csak látomás volt,  ezért Eru megteremtette Ardát, az ainuk otthonát.  A valák leszálltak Arda földjére, és munkába kezdtek, hogy megalkossák mindazt amit a látomás mutatott.  Küldetésük volt, hogy "berendezzék" a Földet az Elsőszülöttek  eljövetelére. Lassan kezdet kivirulni Arda, de Melkor szívében irigység ébred.

" S akkor  Melkor látta a munka eredményét , s hogy a valák látható alakban járnak a Földön, világi öltözékben, amelyben szépek és fenségesek és dicsőségesek, s hogy a Földet kertté változtatták a maguk gyönyörűségére mert megfékezték vad viharait. S ekkor irigysége még nagyobbra nőtt;és ő is látható alakot öltött, ám a benne égő harag és gyűlölet miatt ez az alak sötét és félelmetes volt.[...]" - J.R.R. Tolkien- Szilmarilok (részlet)

Vagyis  Melkor mindennel keresztbe tett a valáknak (ő maga is az volt csak  a rosszabbik fajta). Hát persze hogy elkezdtek  háborúzni, szépen csendesen, de dúlt közöttük az ellentét.  Végül elkészült a Föld,kész volt  Iluvatar gyermekeinek fogadására.

A vala királyok:  Manwe, Ulmo, Aule, Orome, Mandos, Lórien és Tulkas. (hatalmi sorrendben írtam le őket.)

A vala királynék: Varda, Yavanna, Nienna, Este, Vaire és Nessa. (hatalmi sorrendben írtam le őket.)

A fekete bárány: Melkor.

 A valákról röviden:

Manwe: Melkor után a leghatalmasabb. Arda minden szelének az ura. Parancsol a madaraknak. Varda a hitvese,  Oiolossén, ahol a csarnokaik vannak, ha egymás mellett állnak, Manwe távolabb lát bárki másnál, és Varda  tisztábban hall minden hangot.

 Varda a hitvese,  Oiolossén, ahol a csarnokaik vannak, ha egymás mellett állnak, Manwe távolabb lát bárki másnál, és Varda  tisztábban hall minden hangot

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
A fény árnyéka (Gyűrűk Ura fanfic)Where stories live. Discover now