Feanorról, és az Első kori Ardáról

453 24 4
                                    

Szépjónapot kívánok kedves kis vándorok! Én Mrs. Laeriel tanárnő vagyok, és úgy hiszem már egyszer találkoztunk. Nos most újra elérkezett az ideje a következő történelme óránknak! Ezen az órán nem csak a letűnt korokról fog szó esni, hanem Arda földrajzáról is. Kérem foglaljatok helyet, vegyetek elő papírt és ceruzát, mert lehet, szükség lesz rá. Kérlek csendben üljetek, sutyorgást vagy nevetést hallani sem akarok. Még akkor sem, amikor a tanárnő majd veszett csirkeként fog hadonászni Középfölde térképe előtt! Aki mégis megtenné, azt levisszük az igazgatói irodába. Mr. Balrog majd elmagyarázza neki, hogy ilyen teljesítménnyel úgysem fog átmenni év végén!

I. Középfölde földrajza, hegységek, folyók, síkságok sinda nevei:

Középfölde rendkívűl sokszínű. Rengetek természete kinccsel rendelkezik, és bővelkedik hegységekben, folyókban. Most ezeknek sinda neveit fogjuk össze szedni, hogy megértsétek ha esetleg úgy említem őket a történetben. Nyugatról Kelet felé fogok haladni, aki akarja nézheti az egyik Gyűrűk Ura könyv hátuljában/ elejében lévő térképet.

Ered Lúin - Kék- hegység

Annúminas - Esthajnal- tó

Mithlond - Szürkerév

Baranduin - Borboggyan

Amon Súl - Széltető

Mitheitel - Szürke Omboly

Gwanthló - Szürke víz

Imladris, Rivendel - Völgyzugoly

Angren - Vas folyó

Eregion - Magyalföld

Agrenost - Vasudvard

Hith Aiglin - Köd- hegység ( Vagy esetleg a Babóban Ködös hegyek)

Sir Nigler - Nőszirom földe

Ered Nimrais - Fehér- hegység

Anduin - Nagy- folyó

Ered Mithrin - Szürke- hegység

Celduin - Sebes-folyó

Erebor - Magányos- hegy

Carnen - Vörös- folyó

Nindalf - Vízkaréj

Emyn Muil - Holtláp

Ered Lithui - Hamu- hegység

Gorgor - Kísértet- hágó

Ephel Dúath - Árnyék- hegység

Aminek van a közös nyelven megfelelője, azt úgy érzem nagyjából összeszedtük. De Gondor vidékén így is sok folyó, és hegység van ami csak sinda nevén fellelhető a térképen. Azokat nem fordítanám le, nem akarlak megkavarni titeket. Ha esetleg nem értitek a történet során, hogy főhősnőm éppen melyik vidéken barangol, nyugodtan írjátok meg! Szívesen válaszolok.

Középföldét sok tájra tagolják, ezek közül a legnevezetesebbek:

Nyugaton: Eriador

Délen: Rohan, Gondor, Harad és Mordor

Keleten: Rhovnion

Északon: Fordwaith

Eriador foglalja magába többek között a Megyét, Szürkerévet, és Imladrist is. Megtaláljuk rajta Arnor vidékét, és Enedwaith tájait is ( ott helyezkedik el Dúnfölde).

Rohan, Gondor, és Mordor földje szerintem egyértelmű, de Harad annál kevésbé. Harad Középfölde legdélebbi része, ott találhatóak Umbar kikötői, a Kalózok városa. Főleg sivatagok tagolják, és az Ithiliából Haradi úton lehet eljutni Déldföldére.

A fény árnyéka (Gyűrűk Ura fanfic)Where stories live. Discover now