38.fejezet

655 56 3
                                    

 Nap nyugszik, s Hold kél

Mi él meghalt, mi meghalt újra él

Éji szőttes, ragyogó penge mely egybe forrt

Az álom mely lehet nem csak álom volt

A sirályok is tova szálltak már, Arien is lehajtotta a fénylő nap kocsiját Arda kék egéről. Helyére Tilion ezüst paripái húzták fel a hold fénylő szekerét. A kora este csendje bársonnyal vonta be Szürkerév kikötőjét. Hullámok szórakoztattak halk morajukkal egy sziklán ülőt. Az alak magára vonta köpenyét, és csupán Nyugat felé meredt. Nem törődve a sziklára fel-fel csapó tajtékos hullámokkal, melyek átáztatták ruhája szegélyét. Miért törődött volna?

- Mi csupán, apró kis bábuk vagyunk a Sors sakktábláján. Nem igaz, Uram? Úgy mozgat minket, ahogy kedve tartja. Kegyetlen sakkjátszma. Bármikor leütheti a bábunkat a Végzet lovasa de van, hogy örökre játékban maradunk. Nem mi határozunk... - Mintha csak megérezte volna, hogy állnak mögötte a parton. A háta mögött állóhoz intézte szavait, de továbbra is a távolba meredt.

- Így van, Úrnőm valóban kegyetlen játszma. S soha nem derül ki ki a nyertese - szőtte tovább a gondolatot a tünde.

- Ennek a játéknak nincs nyertese - ingatta enyhén a fejét Tinwerín - Mond nálad még a tűz gyűrűje Uram? Te vagy vigyázója, hát a jövő dereng előtted. Mond, az én hajóm mikor fut ki a végtelen tengerre? - fordult a tündéhez.

- Úrnőm, már régen másnak kezén gyúl a fényes láng. De félek nem lesz hajó, mely kegyedet elvinné a messzi Nyugatra. Nem, az a hajó sosem fog útra kelni - rázta a fejét a hajós.

- Hát kinél van most? Ki az új őrző? Úgy hát, nem fut ki a révből. Akkor itt fogok bolyongani míg világ a világ? - kérdezte újra a lány.

- Egy maiánál. Útjaitok hamarosan találkoznak. Mit jelent az a szó, hogy örökkévalóság? Nem, Tinwerín Úrnő. Utad sosem fog véget érni míg világ a világ... - simított végig szakállán Círdan.

- Szükség lesz még a Narya lángjára, sokkal nagyobb mint eddig. Egy újabb bábu. De van egy olyan sejtésem, hogy még sok új bábu fog feltűnni a sakktáblán, de nem biztos, hogy mind a mi oldalunkon.

- Úrnőm, az éj mindig tanácsot ád. De most tőlem is fogadj el egyet: van, hogy a bábuk önálló életre kelnek - Mindketten csupán találgattak. A bábuk valóban úgy mozognak ahogy mozgatják őket, de ők döntik el mennyire húzzák le a bábozó kezet...

Ez volt Tinwerín első látogatása Szürkerévben. Círdan vendégül látta, és csak holnap reggel döntött úgy, hogy tovább indul. Szobájának belső párkányán ült, kémlelve a végtelen horizontot. A hold vékony, fénylő sarlója késként vágta az eget. A csillagok apró, jelentéktelen pontokká kicsinyültek fénye mellett. Úgy érezte jó útra lépett, és folytatnia kell bármi is legyen az ára.

Feje lassan elnehezedett, nekidőlt az ablak oszlopának. Szemhéjaira mintha megannyi ólom karikát függesztettek volna, egyre nehezebben nyitódtak és csukódtak. Az álom édes illata kezdte belengeni a tengerre néző szobát. És ez az illat nem kerülte el Mírielt sem. Nem telt bele sok, átlépte az álmok küszöbét.

Öt alak jelent meg fényesen a tenger partján. Egyikükön fehér köpeny, egyikükön szürke, barna,s kettejükön kék palást. Öregnek látszódtak, mégis szálegyenesen lépdeltek a homokon. Majd egy villanás...Három Gyűrű ragyogjon a tünde királyok kezén- Ott volt a három tünde úr, kik magasba emelik a Hármat. Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő - Csillogó barlangok hatalmas bányászai ujján díszelgett a Hét gyűrű. - Kilencet halandó ember ujján csillantson a fény - Szürkeruhás halandó királyok ujján fénylett a Kilenc. - Egyet hordjon sötét Úr szolga nyáját terelő Mordor éjfekete földjén sűrű árnyak mezején - Az emberek és tündék utolsó szövetsége a Végzet Hegyének lejtőin küzdött Középfölde szabadságért. Fényes páncélos tünde seregek fehér zászlói villantak, emberek szárnyas sisakjain tört meg a fény. Közel volt a győzelem. De Szauron ujján az Egyel megfordította a csata alakulását. Ekkor, Isildur a király fia felemelte apja kardját, s levágta a Sötét Úr ujjáról a Gyűrűt. Az emberek akarata gyenge, őt is hatalmába kerítette az Egy. S végzetét okozta...A Gyűrűnek nyoma veszett.

A fény árnyéka (Gyűrűk Ura fanfic)Where stories live. Discover now