Sombere zondag

51 3 1
                                    

Rezso Seress werd geboren in Hongarije. In 1933 was hij een worstelende componist die nog nooit een hit had geschreven. Nadat zijn vriendin hem verliet, was hij zo depressief dat hij het lied schreef dat hem beroemd maakte. Oorspronkelijk was de titel "Vége a világnak" die Hongaars is voor "Het einde van de wereld". Het lied werd later "Szomorú vasárnap" genoemd, wat "Gloomy Sunday" betekent.

In eerste instantie zouden muziekuitgevers niets met het nummer te maken hebben, omdat het te deprimerend was. Uiteindelijk werd het vrijgegeven en werd een enorm succes.

Blij dat hij eindelijk een hit had geschreven, nam Seress contact op met de ex-vriendin die het nummer inspireerde en probeerde samen met haar terug te komen. De volgende dag pleegde ze zelfmoord door gif in te slikken en een briefje achter te laten met slechts twee woorden erop: "Gloomy Sunday".

Naarmate de tijd verstreek, was Gloomy Sunday verbonden met een uitslag van zelfmoorden in Hongarije. In totaal stierven zeventien mensen. Twee mensen schoten zichzelf op terwijl ze luisterden naar een band die deuntune speelde. Verschillende anderen verdronken zichzelf in een rivier terwijl ze de bladmuziek van 'Sombere Zondag' vasthielden.

Mensen begonnen ernaar te verwijzen als "The Suicide Song" en er gingen geruchten dat het vervloekt was. De Hongaarse autoriteiten verbood het lied om in het openbaar te worden gespeeld. Dit stopte echter niet de uitslag van zelfmoorden.

In Berlijn hing een jonge winkelier zichzelf op. Onder haar voeten vonden ze een kopie van 'Sombere Zondag'. In New York vergastte een mooie secretaresse zichzelf en liet haar een verzoek achter om "Sombere Zondag" te spelen op haar begrafenis. In Wenen verdrong een tienermeisje zichzelf terwijl ze de bladmuziek vasthield. In Boedapest pleegde een winkelier zelfmoord en liet een briefje achter met de tekst van het lied. In Londen nam een ​​vrouw een overdosis pillen terwijl ze keer op keer naar de plaat luisterden.

De griezelige reputatie van het nummer verspreidde zich snel over de hele wereld en muziekuitgevers uit Amerika besloten hun populariteit te verzilveren. Ze brachten een Engelse vertaling van het lied uit en het ging al snel over. Meer doden volgden.

Een man liep naar verluidt een nachtclub binnen, vroeg de band om "The Suicide Song" te spelen, haalde een pistool tevoorschijn en blies zijn hersens uit. Een 82-jarige man plaatste "Gloomy Sunday" op zijn platenspeler en sprong toen uit zijn zevende etalage naar zijn dood. In Rome fietste een boodschappenjongen de straat door toen hij een bedelaar hoorde zingen. De jongen parkeerde zijn fiets, liep naar de bedelaar en gaf hem al zijn geld. Toen sprong hij van een nabijgelegen brug en verdronk in het ijskoude water.

In het begin van de jaren 1940 werd het lied in Engeland verboden omdat het "te verontrustend" werd geacht voor het publiek. Het verbod werd pas kort geleden opgeheven, in 2002.

Zelfs de componist van het lied kon de vloek niet ontgaan. Rezso Seress werd achtervolgd door de totale dood en vernietiging die zijn muziek had veroorzaakt, door te zeggen: "Ik sta temidden van dit dodelijke succes als een beschuldigde man. Deze fatale roem doet me pijn. Ik heb alle teleurstellingen van mijn hart in dit nummer gehuild, en het lijkt erop dat anderen met gevoelens zoals de mijne er hun eigen pijn in hebben gevonden. "In 1968 pleegde hij zelfmoord door uit het raam van zijn flatgebouw in Budapest te springen en te vallen zijn dood.

In de loop der jaren is het nummer opgenomen door een aantal artiesten, waaronder Billie Holiday, Ray Charles, Sinéad O'Connor, Elvis Costello, Sarah McLachlan, Sarah Brightman, Heather Nova en Bjork.

Als je besluit om naar het nummer te luisteren, wees dan heel voorzichtig ...

Creepypasta'sWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu