Komu vložíš život do rukou

1.5K 180 19
                                    

Proletím portálem ven hlavou napřed a stačím před sebe jen natáhnout ruce, díky čemuž si nesedřu obličej o štěrk na silnici, nezvládnu ovšem zavřít pusu, tudíž několik kamínků vdechnu a začnu se dusit. Zvednu hlavu a zjistím, že se nacházím v oné ulici, kterou jsem viděla v kamenném oblouku, než jsem jím prošla - respektive než jsem jím byla prostrčena, díky moc, Wille - a že v mém okolí zalitém fialovým světlem se nenachází nikdo jiný než já. Otočím hlavu k portálu za svými zády - je to dokonalá replika toho, který stál v Dubovém lese, a jeho povrch teď doslova temně víří. Vane z něj tak ledový vítr, že mi z úst vyjde pára, když vydechnu - chystám se zvednou na lokty a z nich potom do stoje, než se ale dostanu k první části, z portálu vyletí chlapecké tělo a přišpendlí mě k zemi.

 ,,Au!" vyjeknu a odpovědí mi je zachrčení. Těsně vedle mě dopadne na zem někdo další a následuje zvuk, jako když vypnete vysavač - okolí se ponoří do ticha a vítr okamžitě zmizí. 

 ,,Jsi v pořádku?" To je Sebastian - poznám jeho vůni dřív, než vůbec stačím zaostřit, a jeho dech mě vzápětí zahřeje na kůži, jak se na mě narovná a podívá se mi do obličeje.

 ,,Byla bych v pořádku, kdybys mi nedrtil všechny orgány!" vyhrknu, obličej zrudlý, a on se okamžitě začne škrábat dolů, přičemž mi neopomene zarýt loket do žebra. Vyjeknu, on se omluví, překulím se na bok a vyškrábu se na nohy.

 Will už se sebral a teď si oprašuje zelené pyžamo. ,,Jste celí?" ujišťuje se a já se prohlížím, než přikývnu. 

 ,,Ptáš se jen ze slušnosti, nebo nás ten portál mohl opravdu roztrhat na cucky?" štěkne Sebastian a tím nám dá více než uspokojivou odpověď, že je v pořádku. Přejedu ho pohledem, kromě pár oděrek na něm ovšem nenajdu žádná poranění.

 Postavím se vedle něj naproti Willovi a znovu se rozhlédnu. ,,Kde to jsme?" chci vědět.

 ,,V Krinu," odpoví mi Will a natáhne se na špičky, aby viděl na konec ulice. ,,Malá vesnice pár kilometrů od Asteronu. Touhle ulicí se dostaneme k cestě a po ní je to na pole jen pár minut." Pohlédne na mě. ,,Tady začíná ta obtížnější část."

 ,,To snad ne," zasténá Sebastian a zvedne oči k obloze. ,,Copak tohle má i obtížnější části?"

 ,,Proboha, Sebe, mlč už," urvu se na něj a rozhodím rukama. 

 ,,Mám mlčet?" zopakuje Sebastian, zřejmě ani trochu zaskočený mým vztekem. ,,Nerad ti to připomínám, ale tenhle maník se objevil jen tak odnikud a pochází od lidí, co měli v jeskyni schovanou obrovskou příšeru!"

 ,,Přestaň se chovat, jako bys všemu rozuměl!" vykřiknu na něj a jemu v tmavě modrých očí blýskne. 

 ,,Nerozumím ničemu, Anno, proboha, to podle mě ale ani on, takže kdybys laskavě přestala tak ochotně dávat v sázku naše životy-"

 ,,Mlčte," uzemní nás Will a zvedne ruku do vzduchu před naše obličeje.

 ,,No jasně," prskne Sebastian, teď už opravdu vzteklý, ,,ty pískneš a my skočíme, to určitě-"

 ,,Mlč, Sebastiane!" sykne na něj důrazně Will a zvedne prst do vzduchu. ,,Slyšíte to?"

  To hocha konečně uzemní a my všichni se zaposloucháme do ticha, které se rozprostírá okolo. Nejdřív chci namítnout, že nic neslyším - všechno je dokonale klidné a nevidím důvod k Willovým obavám. Na ulici nikdo není a zřejmě ani nepřichází. Pak to ovšem postřehnu - je to tiché, nenápadné, byla bych to přešla jako něco naprosto běžného.

 ,,Ptáci?" zeptám se a Will mě popadne za ruku dřív, než se stačím nadechnout k další otázce. 

 ,,To je poplach," opraví mě a já se natáhnu a sevřu Sebastianovu ruku, načež nechám Willa, ať se se mnou rozběhne k oprýskaným vysokým domům. Zrychlíme tak moc, až téměř sprintujeme, proběhneme kolem jedněch dveří, pak kolem další - v oknech si všimnu něčeho, co připomíná spíše než květiny plevel a bodláky, to už mě ale Will strhne do jedné z úzkých uliček mezi domky a já za sebou vláčím Sebastiana až na její konec, kde ocitneme mezi menšími rodinnými stavbami. Will vybere jednu z nich a zaklepe. Když nikdo nereaguje, zkusí to znovu, potom pustí mou ruku a zabouchá oběma dlaněmi. Pořád se držím Seba, když se rozhlížíme po podivně klidném okolí a hledáme první náznaky... koho vlastně? Vlků? Vojáků? Samotného krále?

Světla v násDove le storie prendono vita. Scoprilo ora